Barnet kan ha en särskilt nära relation med till exempel en far- eller morförälder, fosterförälder eller en förälders tidigare make som bott i samma hushåll.

I förslaget betonas också föräldrarnas ansvar gentemot varandra. Efter en skilsmässa ska båda föräldrarna förpliktas att agera så att umgängesrätten fullföljs. Föräldraalienation, alltså att en förälder uppträder på ett sätt som inverkar skadligt på förhållandet mellan barnet och den andra föräldern, ska förebyggas. Barnets behov ska gå först i konflikter mellan föräldrarna.

Ombudsman: Genombrott

Barnombudsmannen Tuomas Kurttila beskriver förslaget som ett genombrott.

– Barnets närstående relationer utvidgas här på ett mycket betydande sätt. Lagen har ju inte tidigare erkänt den roll som far- och morföräldrarna har.

– Alienationen är ett mycket allmänt problem som vi kunnat se i otaliga kontakter till Barnombudsmannen. Det har funnits ett behov av lagstiftning.

Växelboende tas med i lagen

En annan ändring som föreslås är att växelboende introduceras i lagstiftningen. I den nuvarande lagstiftningen nämns begreppet inte alls.

Också då föräldrarna kommit överens om växelboende kan barnet endast ha en officiell bostadsort. De föreslagna ändringarna kommer därmed inte direkt att påverka rätten att få olika förmåner eller tjänster, såsom bostadsbidrag eller skolskjuts.

Arbetsgruppens betänkande överräcktes till justitieminister Antti Häkkänen (Saml) i dag.