|

Wallin: Begränsa avdrag för fackföreningsavgifter

Kulturfondens styrelseordförande Stefan Wallin Zoom
Foto: Arkiv/Lisen Julin

Kulturfondens styrelseordförande Stefan Wallin

Riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) har lämnat in en budgetmotion till riksdagen om att införa en självfinansieringsandel i skatteavdragsrätten för fackföreningsavgifter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Stefan Wallin föreslår att avdragsrätten för fackföreningsavgifter, som nu är hundraprocentig, förses med en självrisk på 100 euro för privatpersoner som hör till en fackförening och 500 euro för företag, som hör till en arbetsmarknadsorganisation. Självrisken skulle enligt finansministeriet, som Wallin konsulterat, öka skatteinkomsterna med åtminstone 75-80 miljoner euro för staten, kommunerna och kyrkan.

- Under de senaste åren har vi minskat på avdragsrätten för bostadslåneräntor, frivilligt pensionssparande, arbetsplatsresor och köpt hushållsarbete. Det vore konsekvent att också omvärdera skatteavdraget för avgifter till arbetsmarknadsorganisationer, säger Wallin.

Han anser att det är orimligt att arbetsmarknadsorganisationerna har en sådan fördel.

- I jakten på nya skatteinkomster kan det inte längre finnas några heliga fiskala eller ideologiska kor som denna. Miljoner finländare är medlemmar i och betalar medlemsavgifter till olika viktiga frivilligorganisationer utan att åtnjuta skatteavdragsrätt för avgiften. Också mot den bakgrunden är det obegripligt att just arbetsmarknadsorganisationerna, men ingen annan, skall ha detta privilegium, säger Wallin.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan