Enligt Amnesty strider avvisningar av asylsökande till Afghanistan mot internationella rätt eftersom bland annat FN:s flyktingkonvention slår fast att ingen får avvisas till ett område där hen hotas av dödsstraff, tortyr, förföljelse eller annan behandling som kränker människovärdet.

En färsk rapport från Amnesty visar att asylsökande som avvisats från Europa till Afghanistan fallit offer för allvarliga människorättskränkningar.

Nästan 9 500 asylsökande avvisades i fjol från EU till Afghanistan. Det är nästan tre gånger så många som 2015.

Samtidigt steg antalet civila offer i Afghanistan till den högsta som någonsin statistikförts. Enligt FN dog eller skadades över 11 000 personer i attacker mot civila i landet.

Säkerhetsläget i Afghanistan har inte förbättrats märkbart under det pågående året – antalet skadade eller dödade civilpersoner var långt över 5 000 under första halvan av 2017, uppger FN.

Från Finland avvisades i fjol 114 personer till Afghanistan. 13 av dem var barn. Amnesty känner inte till att någon av dem skulle ha fallit offer för människorättskränkningar, men en del av de avvisade från Sverige, Norge, Tyskland och Nederländerna har dödats i hemlandet eller skadats i bombattacker.

Finland avvisar till "trygga områden"

Amnestys flyktingexpert Kaisa Väkiparta påminner om att organisationen inte kategoriskt motsätter sig avvisningar av asylsökande.

– De är i princip en del av asylprocessen om processen gått rätt till och om man i en bra, individuell och rättvis behandling kommit fram till att personen inte ska få asyl. Då kan hen avvisas till hemlandet. Men avvisningar till Afghanistan i nuläget strider mot avvisningsförbudet eftersom förhållandena i landet är så otrygga, säger Väkiparta till FNB.

Tyskland avvisade i fjol nästan 3 500 personer till Afghanistan, Grekland cirka 1 500 och Sverige cirka 1 000. Även Storbritannien, Norge, Frankrike, Österrike och Nederländerna avvisade hundratals människor till Afghanistan.

Väkiparta säger att inställningen till avvisningar till Afghanistan varierar kraftigt mellan de olika EU-länderna. Vissa medlemsländer avvisar inga asylsökande dit medan till exempel Finland anser att afghaner oberoende av ursprunglig hemort kan avvisas till så kallade trygga områden som till exempel huvudstaden Kabul.