Beskedet gavs klockan 12 finsk tid av Berit Reiss-Andersen vid det norska Nobelinstituttet i Oslo.

ICAN får priset "för sitt arbete för att uppmärksamma de fruktansvärda humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för sina banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen", skriver norska Nobelkommittén i sin motivering.

I en kommentar på Twitter utvecklar kommittén sin motivering: "ICAN har varit den ledande civilsamhälleliga aktören i kampen för ett förbud mot kärnvapen reglerat i internationell rätt".

Zoom

Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN, har verksamhet runtom i världen. På bilden är ICAN:s högkvarter i Genève. Foto: Lehtikuva



Kampanjen en av favoriterna

ICAN, var en av favoriterna i spekulationerna om vem som skulle få priset. Kampanjen har fått stöd av svenska Kvinna till kvinna.

– De har gjort ett helt fantastiskt arbete med att få till det här kärnvapenförbudet som har förhandlats fram och som nu är öppet för underskrift. Det här är ju helt grundläggande och en otroligt viktig normativ utveckling där 122 länder säger ifrån att "det här går inte längre, kärnvapen måste förbjudas, de är ett hot mot hela mänskligheten", sade generalsekreterare Lena Ag till TT i förra veckan.

Zoom

Beatrice Fihn är verksamhetsledare för ICAN. Foto: Lehtikuva



Norges fredsråd hade ICAN som nummer ett på sin lista över lämpliga pristagare.

– Ett fredspris till atomvapenrörelsen i år understryker vikten av förbudet och kommer att sända en stark signal till världssamfundet – och då särskilt länderna som har valt att ställa sig utanför förbudet, skrev organisationen i ett pressmeddelande tidigare i veckan, enligt nyhetsbyrån NTB.

Bland andra flitigt nämnda under spekulationerna om vem som skulle tilldelas priset fanns exempelvis FN:s flyktingkommissariat UNHCR, som redan fått fredspriset två gånger om. Andra favoriter var påven Franciskus, kongolesiska läkaren Denis Mukwege, räddningsstyrkan Vita hjälmarna i Syrien och ryska människorättsveteranerna Svetlana Gannusjkina och Ljudmila Aleksejeva.