|

Svenska plan övar på att försvara Finland

NyhetsbildZoom
Det är första gången som svenska stridsplan övar på att försvara Finland. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari
Över 5000 personer deltar i Flygvapnets övning Ruska 17 som inleds i dag. Under övningen byggs en tillfällig flygbas upp vid Karleby-Jakobstad flygplats.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Zoom


Ruska 17 är Flygvapnets största övning i år och pågår 9–13 oktober. Sveriges flygvapen deltar också i övningen och det är första gången som svenska plan övar på att försvara Finland.

Flygverksamheten kommer att pågå i ett område som avgränsas av Birkala, Kuopio, Lieksa, Kuusamo, Rovaniemi, Sodankylä, Oulunsalo, Vasa och Kallax i Sverige. Flygningar görs också i luftrummet över Bottniska viken samt i Finlands och Sveriges gemensamma Cross Border-övningsområden väster om Rovaniemi.

Under övningen är Flygvapnet verksam vid baser i Rissala, Birkala, Tikkakoski och Rovaniemi men tillfälliga baser kommer att öppnas vid Karleby-Jakobstad flygplats samt flygplatserna Oulunsalo och Hallo.

Finland ställer upp med ett trettiotal Hornet-jaktplan och 14 Hawk-övningsplan. Dessutom ingår transportplan och helikoptrar. Sverige deltar med åtta stycken Gripen-jaktplan och ett radarspanings- och ledningsflygplan, kallat Argus.

Finlands och Sveriges Flygvapen började delta i varandras övningar i fjol. Då deltog bägge ländernas plan i rollen av motståndare för varandra. Också i den svenska Aurora 17-övningen som ordnades förra månaden deltog finländska Hornet-plan som en del av de försvarande enheterna. Flygningar görs dagligen mellan klockan åtta på morgonen och klockan 23 på kvällen.

Ruska 17 avslutas på fredag.

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan