Lingonet är ett underskattat bär som de facto passar till både salta och ­söta, varma och kalla rätter. Nu bjuder vår matsajt Foodlys bloggare, grafikern Tintin Rosvik och kocken Jonathan Slotte, på några favoritrecept med lingon. Tillsammans driver de bloggen The Periodic Table.

Lingon serveras traditionellt till mustiga och salta smaker, men de passar lika bra i smakkombination med gräddigt och sött. Vi har plockat­ ihop fyra enkla recept som kan tillagas var för sig. Men bäst är de tillsammans, då bildar de en härlig ­efterrätt som perfekt avslut på en mustig höstmiddag – lingonmousse.

***

RÅSAFT

1 liter lingon

För den som äger en saftcentrifug är det här busenkelt. Men ifall du inte har en sådan i skåpet är det några fler steg. Mixa sönder lingon i matberedare. Förbered dig med bunke och finmaskig sil, häll över lingonmixen i silen och låt saften rinna igenom. Servera som saft eller blanda i ett glas med filmjölk för en god och energirik morgondryck.

***

VISPGRÖT

5 dl vatten
1 dl mannagryn
2 dl frysta lingon
1 dl råsaft
2 msk socker

Koka vatten och mannagryn, vispa hela tiden. Tillsätt bär, saft och socker. Rör om. När mannagrynen är färdig­kokta, häll över gröten i en bunke. Vispa tills gröten kallnat. Serveras kall med mjölk och socker.

***

Zoom

Lingonmousse med lingoncracker är både gott och vackert. Foto: Tintin Rosvik


MOUSSE PÅ VISPGRÖT

5 dl färdig vispgröt
2 dl grädde
3 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Smaksätt grädden med socker och vaniljsocker, vispa tills fluffigt. Vänd försiktigt ihop den vispade grädden med vispgröten (också vispad) med en slickepott. Servera med några rårörda lingon i botten och toppa med lite florsocker.

***

LINGONCRACKER

1 dl ris
4 dl vatten
1 dl lingon

Koka upp riset i vattnet på låg temperatur till det är en överkokt grötmassa. Sila bort eventuellt vatten. Mixa riset med lingonen till en slät massa. Bred ut massan på silikonmatta. Låt torka i ett till två dygn i rumstemperatur. När massan är torr är de färdiga att friteras till spröda kex. Fritera lämpligt stora, brutna bitar i matolja i några sekunder per kex. Lyft upp kexen med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Servera som garnityr.

Lingon går att odla men plockas oftast vilt

  • En orsak till att lingon ofta glöms bort är den sena skörde­tiden som är i augusti till september.
  • Lingon är inte det vitamin­rikaste bäret, men är däremot kalorisnålt, fiberrikt och fettfritt.
  • Lingon och lingonris har använts i folkmedicin bland annat mot feber och urinvägsinfektion.
  • Lingon är ett ris som är vintergrönt, vilket betyder att riset är grönt året runt. Lingonets naturliga utbredningsområde är norra halvklotets skogsbälte i Europa, Asien, och Nordamerika, och växer i allt från tempererade till nästan arktiska klimat. Lingon är mycket tåliga och klarar av en kyla på minus 40 grader.
  • Lingon går att odla, men det är få som gör det. De flesta lingon plockas från vilda buskar ute i skogen.
  • Lingonens hållbarhet är god även utan konserveringsmedel eftersom att de innehåller rikligt med bensoesyra.
  • Lingonet är ett versatilt bär, och till de populäraste recepten hör lingonsylt, vispgröt och saft.
  • Källor: www.lingonjuice.se, mittkok.expressen.se