Utrikesministeriet har kallat till sig Turkiets ambassadör med anledning av fängelsedomen mot den finska journalisten Ayla Albayrak.

Enligt utrikesminister Timo Soini (Blå) ska statssekreteraren prata med ambassadören på ministeriet i dag. Men Finland tänker inte kräva att domen mot Albayrak hävs.
– Vi ska diskutera först. Turkiet har ett eget rättssystem som det lönar sig att utnyttja först och överklaga, efter det finns det människorättsdomstolar och annat, sade Soini till FNB i går.

President Sauli Niinistö ska också skicka ett brev till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med anledning av fallet.
– Vårt tydliga budskap är att det inte finns något i journalistens artikel som skulle motivera denna dom, sade Soini.

Enligt Soini är det alldeles klart att den finska journalisten inte ska utlämnas till Turkiet från USA. Albayrak dömdes i sin frånvaro till över två års fängelse av en turkisk domstol i tisdags.

Hon dömdes för en artikel som publicerades i The Wall Street Journal i augusti 2015. Enligt tidningen kommer Albayrak att överklaga domen. Hon befinner sig i USA för tillgället.

WSJ: Albayrak skrev opartiskt
Artikeln som Albayrak dömdes för handlade om striderna i staden Silopi i de kurdiska områdena sydöstra Turkiet. Den turkiska regeringen ansåg att artikeln spred terroristisk propaganda och uttalade ett stöd för en förbjuden kurdorganisation.
The Wall Street Journal har kraftigt uttryckt sitt stöd för Albayrak. I redaktionsledningens ställningstagande kallades åtalen vansinniga. Enligt WSJ var Albayraks reportage opartiskt och hon hade varken berömt de unga kurdiska krigarna eller PKK. Dessutom påpekade Albayrak i sin artikel att både Turkiet och USA klassar PKK som en terroristorganisation.

EU-parlamentariker kräver att domen hävs
Flera finländska EU-parlamentariker kräver att fängelsedomen mot Albayrak hävs. I går kväll hade åtminstone tio finländska EU-parlamentariker undertecknat ett brev som EU-parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri (SDP) författat. I brevet kräver de att domen mot Albayrak hävs och att de fängslade journalisterna i Turkiet friges. Brevet har skickats till alla medlemmar i EU-parlamentet för att samla namnunderskrifter.
Brevet ska skickas till Turkiets justitieminister och EU-ambassadör i dag.

Pressfriheten i Turkiet

  • Turkiet hamnade på plats 151 av 180 i organisationen Reportrar utan gränsers pressfrihetsrankning för 2016, och tillhör därmed det nedre skiktet av länder i världen där pressfriheten är sämst.
  • Reportrar utan gränser skriver att journalister ofta trakasseras av myndigheterna, och att många har anklagats för att ha "förolämpat" president Recep Tayyip Erdogan.
  • Myndigheterna tillämpar sträng censur över internet.
  • Ett flertal medieredaktioner har stängts eller tagits över av myndigheterna sedan det misslyckade kuppförsöket i mitten av juli förra året. I slutet av oktober i fjol greps chefredaktören och flera medarbetare på den oppositionella sekulära dagstidningen Cumhuriyet.