|

EU-parlamentariker kräver att Turkiet häver fängelsedom mot finsk journalist

NyhetsbildZoom
EU-parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri (SDP) har författat ett brev som kräver att domen hävs. Foto: Jonas Brunnström
Turkiet måste häva fängelsedomen mot Ayla Albayrak, kräver flera finländska EU-parlamentariker.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Utrikesministeriet har kallat till sig Turkiets ambassadör med anledning av fängelsedomen mot den finska journalisten Ayla Albayrak.

Enligt utrikesminister Timo Soini (Blå) ska statssekreteraren prata med ambassadören på ministeriet i dag. Men Finland tänker inte kräva att domen mot Albayrak hävs.
– Vi ska diskutera först. Turkiet har ett eget rättssystem som det lönar sig att utnyttja först och överklaga, efter det finns det människorättsdomstolar och annat, sade Soini till FNB i går.

President Sauli Niinistö ska också skicka ett brev till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med anledning av fallet.
– Vårt tydliga budskap är att det inte finns något i journalistens artikel som skulle motivera denna dom, sade Soini.

Enligt Soini är det alldeles klart att den finska journalisten inte ska utlämnas till Turkiet från USA. Albayrak dömdes i sin frånvaro till över två års fängelse av en turkisk domstol i tisdags.

Hon dömdes för en artikel som publicerades i The Wall Street Journal i augusti 2015. Enligt tidningen kommer Albayrak att överklaga domen. Hon befinner sig i USA för tillgället.

WSJ: Albayrak skrev opartiskt
Artikeln som Albayrak dömdes för handlade om striderna i staden Silopi i de kurdiska områdena sydöstra Turkiet. Den turkiska regeringen ansåg att artikeln spred terroristisk propaganda och uttalade ett stöd för en förbjuden kurdorganisation.
The Wall Street Journal har kraftigt uttryckt sitt stöd för Albayrak. I redaktionsledningens ställningstagande kallades åtalen vansinniga. Enligt WSJ var Albayraks reportage opartiskt och hon hade varken berömt de unga kurdiska krigarna eller PKK. Dessutom påpekade Albayrak i sin artikel att både Turkiet och USA klassar PKK som en terroristorganisation.

EU-parlamentariker kräver att domen hävs
Flera finländska EU-parlamentariker kräver att fängelsedomen mot Albayrak hävs. I går kväll hade åtminstone tio finländska EU-parlamentariker undertecknat ett brev som EU-parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri (SDP) författat. I brevet kräver de att domen mot Albayrak hävs och att de fängslade journalisterna i Turkiet friges. Brevet har skickats till alla medlemmar i EU-parlamentet för att samla namnunderskrifter.
Brevet ska skickas till Turkiets justitieminister och EU-ambassadör i dag.

Pressfriheten i Turkiet

  • Turkiet hamnade på plats 151 av 180 i organisationen Reportrar utan gränsers pressfrihetsrankning för 2016, och tillhör därmed det nedre skiktet av länder i världen där pressfriheten är sämst.
  • Reportrar utan gränser skriver att journalister ofta trakasseras av myndigheterna, och att många har anklagats för att ha "förolämpat" president Recep Tayyip Erdogan.
  • Myndigheterna tillämpar sträng censur över internet.
  • Ett flertal medieredaktioner har stängts eller tagits över av myndigheterna sedan det misslyckade kuppförsöket i mitten av juli förra året. I slutet av oktober i fjol greps chefredaktören och flera medarbetare på den oppositionella sekulära dagstidningen Cumhuriyet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan