|

Rättegången mot nepotismanklagad riksåklagare inleds

NyhetsbildZoom
Matti Nissinen Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen
Högsta domstolen inleder i dag behandlingen av åtalen mot riksåklagare Matti Nissinen. Rikets högst uppsatta åklagare misstänks ha varit jävig då han deltog i anskaffningar av utbildning för åklagarväsendet. Nissinen åtalas för brott mot tjänsteplikt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Behandlingen inleds i eftermiddag med en förberedande muntlig session där man försöker utreda bland annat vilka frågor som är omtvistade och vem domstolen borde höra som vittne.

Nissinens bror var styrelseordförande i ett företag som åklagarväsendet köpte ledningscoachning av för över 74.000 euro. Nissinens bror ägde också majoriteten av aktierna i företaget. Nissinen själv bestrider brottsmisstankarna

Till en början misstänktes Nissinen för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet. Senare kom polisen fram till att Nissinen måste ha förstått att hans agerande var olagligt. Då skärptes brottsmisstankarna.

Enligt lagen ska åtal mot riksåklagaren behandlas i Högsta domstolen. HD:s kommunikationsavdelning säger att det inte finns någon egentlig rätt att överklaga domstolens beslut i dylika fall. Det är ändå möjligt att klaga över eventuella fel i domen eller att på specifika grunder be HD återbryta domen.

Åklagare i fallet är biträdande justitiekanslern Kimmo Hakonen. Han säger att det finns sannolika skäl att misstänka att Nissinen varit jävig då han deltog i anskaffningsbesluten.

Justitieministeriet stängde av Nissinen från tjänsten i slutet av augusti. Nissinen blev redan tidigare tjänsteledig. Riksåklagarposten sköts för närvarande av biträdande riksåklagaren Raija Toiviainen.

Under perioden då brotten misstänks ha inträffat var Nissinen först chef för åklagarämbetet i Östra Finland och sedan riksåklagare.

Nissinen har sagt till FNB att hans chef tidigare skickat honom på utbildning till broderns företag Deep Lead och att han sedan tog upp utbildningen vid Östra Finlands åklagarämbete.

Nissinen blev riksåklagare 2010 och inledde då en diskussion om ledarberedskapen inom Riksåklagarämbetet. Nissinen berättade för FNB att han tagit upp Deep Lead eftersom åklagarämbetet i Östra Finland och flera andra åklagarämbeten anlitat företaget.

– Jag deltog i behandlingen på det viset. Med biträdande riksåklagare Jorma Kalske enades vi sedan om att Kalske tar de administrativa besluten eftersom jag var jävig. I efterhand inser jag att jag inte borde ha varit så aktiv i diskussionsfasen utan borde ha lämnat rummet, sade Nissinen till FNB i vintras.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan