|

Skogsbränder och Saharas sand färgade solen röd

Bilden är tagen i Esbo på tisdagsmorgonen. Zoom
Foto: Lehtikuva

Bilden är tagen i Esbo på tisdagsmorgonen.

Partiklar från skogsbränderna i Sydeuropa och sanddamm från Sahara har spridit sig ända till Finland och färgat solen röd i södra Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– På satellitbilden ser man bra att det är ett enhetligt dammstråk som kommer via Nederländerna och södra Sverige till södra Finland och Östeuropa, säger äldre forskare Seppo Hassinen vid Meteorologiska institutet till FNB.

Han säger att det huvudsakligen är partiklar från skogsbränderna i Portugal som står bakom fenomenet. Grovt uppskattat är ungefär en tredjedel sanddamm från Sahara.


Orkanrester för med sig partiklar

Redan i går gjordes observationer åtminstone i Storbritannien av att himlen och solen var röda. Fenomenet förklaras både i Storbritannien och i Finland av resterna av orkanen Ophelia.

Annons

– Resterna av orkanen Ophelia orsakade ett löpande band-fenomen, som först förde med sig damm och rök till Storbritannien och Irland – och sedan mot Finland och Fennoskandien, säger Hassinen.

Partiklarna och dammet rör sig relativt snabbt vidare från Finland med luftströmmarna.

– Sannolikt pågår fenomenet bara i dag, sade Hassinen till FNB i förmiddags.

Han sade att det på satellitbilderna ser ut som om partiklarna och sanddammet har nått åtminstone landets södra delar, som högst upp till nivån Vasa-Joensuu.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan