De sammanslagna kommunernas utgifter utvecklades under de sex åren efter fusionen nästan på samma sätt som i motsvarande kommuner som inte slogs ihop. Sammanslagningarna nådde med andra ord inte sparmålen, konstaterar Vatts Tuukka Saarimaa och Janne Tukiainen samt Oskari Harjunen från Helsingfors stadskansli i utredningen.

Däremot påverkade sammanslagningarna servicenätverket. Arbetstillfällen inom social- och hälsovården flyttade från de före detta små kommunerna till de stora som de slagits ihop med.


Små kommuner förlorade jobb på fusion

Detta har en koppling till den regionala representationen i nya kommunfullmäktige. Ju svagare representation en kommun enligt den gamla kommunindelningen hade i fullmäktige efter sammanslagningen, desto mer minskade arbetstillfällena inom social- och hälsovården i dess område.

Även arbetsplatserna inom kommunernas förvaltning utvecklades på motsvarande sätt. Däremot påverkade sammanslagningarna inte läget för jobben i undervisningssektorn.

– Politisk representation kan påverka regional service i hög grad. Enligt resultaten av studien gäller det att beakta representationens betydelse även när landskapsreformen och landskapsvalen bereds, säger Tukiainen i ett pressmeddelande.

I början av 2009 genomfördes 32 kommunfusioner mellan 99 kommuner.