NEW ORLEANS GUMBO

En värmande och kryddig gryta från Louisiana med tre sorters kött är en riktig sydstatsskatt.

400 g kycklingfilé
0,5 dl rypsolja
400 g chorizo
1 dl vetemjöl
75 g smör
1 lök
8 vitlöksklyftor
1 grön paprika
3 selleristjälkar
0,5 dl worcestershiresås
0,5 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 msk rökt paprikapulver
1 dl bladpersilja
1 liter vatten
4 köttbuljongtärningar
400 g tomatkross
1 dl hackad vårlök
200 g skalade räkor
tabasco enligt egen smak

Skär kycklingen i kuber. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Bryn kycklingen i ett par minuter och häll över på en tallrik.

Skär korven i slantar och stek i samma kastrull som kycklingen. Häll över på samma tallrik som kycklingen. Låt kastrullen svalna en stund och deglacera (koka ur den) vid behov.

Strö mjölet över oljan som finns kvar i kastrullen, tillsätt 30 gram smör och rör om på medelvärme tills smöret och vetemjölet blivit en brun smet, även kallad för roux. Det tar ca 10 minuter. Låt svalna.

Hacka lök och vitlök fint. Ta bort kärnhuset ur paprikan och skär i strimlor. Hacka sellerin i små bitar.

Tillsätt resten av smöret i kastrullen med roux och värm upp på låg värme. Tillsätt lök, vitlök, paprika och selleri. Stek grönsakerna i 10 minuter och tillsätt därefter worcestershiresås, salt, peppar, rökt paprikapulver och hälften av bladpersiljan. Rör om på låg värme i 5 minuter. Tillsätt vatten, alla buljongtärningar och rör om ordentligt. Rör ner kycklingen och korven, hetta upp till kokande och sänk därefter temperaturen, täck med ett lock och låt sjuda i 45 minuter på låg värme.

Tillsätt tomatkross och låt sjuda i ytterligare 45 minuter. Rör ner räkor strax innan servering och toppa med hackad vårlök och resten av persiljan. Tillsätt tabasco enligt smak. Använder du råa okokta räkor kan du tillsätta dem 5 minuter innan servering.

***

Zoom

Marockansk kikärts- och auberginegryta. Foto: Sofie Sergelius


MAROCKANSK KIKÄRTSGRYTA

En vegetarisk gryta med smaker från Marocko är ett säkert kort. Servera grytan utan yoghurt och tadaa – nu passar den även en vegan.

2 msk kokosolja
2 lökar
3 vitlöksklyftor
10 g ingefära
1 aubergine
2 tsk kanel
1 tsk spiskummin
0,5 tsk rökt paprikapulver
3 msk tomatpuré
1,5 tsk salt
0,5 tsk chiliflingor
2 krm grovmalen svartpeppar
400 g tomatkross
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
400 g kikärter
50 g gula russin

Tillbehör:
4 dl couscous
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
50 g gula russin
50 g mandel
1 dl hackad mynta
1 dl turkisk yoghurt
1 dl granatäppelkärnor

Skala och skär den ena löken i grova bitar, och finhacka den andra. Skala och finhacka vitlöken och riv ingefäran.

Lägg kokosoljan i en tjockbottnad kastrull och hetta upp på medel­värme. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och fräs i 10 minuter tills löken är mjuk.

Skär auberginen i en centimeter stora bitar och häll över i kastrullen tillsammans med kanel, spiskummin, paprikapulver, salt, chiliflingor, svartpeppar och tomatpuré. Stek i 5 minuter. Tillsätt en matsked vatten ifall kryddorna börjar brännas vid.

Tillsätt tomatkross och två tredjedelar av grönsaksbuljongen, rör om, sätt lock på och koka på låg värme i 30 minuter. Rör om då och då.
Värm ugnen till 150 grader.

Tillred mandlarna genom att blötlägga dem i 20 minuter och strö den därefter i ett jämnt lager på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Rosta mandlarna i 20 minuter, låt svalna och hacka grovt.

Färdigställ grytan genom att tillsätta kikärterna, russinen samt resten av buljongen. Låt sjuda på medelvärme i 15 minuter.

Koka upp vattnet till couscousen i en liten kastrull. Tillsätt grönsaks­buljongtärning och couscous. Rör om och ta bort kastrullen från värmen och låt couscousen svälla under lock i 10 minuter. Rör ner russin med hjälp av en gaffel.

Servera grytan med couscous, hackad mynta, yoghurt, rostade mandlar och granatäppelkärnor.

TIPS: Du kan byta ut russinen mot torkade aprikoser eller dadlar.

***

Zoom

Västafrikansk kycklinggryta. Foto: Sofie Sergelius


VÄSTAFRIKANSK KYCKLINGGRYTA

En enkel gryta som för tankarna till den afrikanska västkusten.

Marinerad kyckling:
400 g kyckling
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
1 krm chiliflingor

Gryta:
1 röd chili
1 lök
4 vitlöksklyftor
5 g färsk ingefära
1 msk kokosolja
3 tomater
1 kycklingbuljongtärning
4 dl vatten
3 msk jordnötssmör
2 dl kokosmjölk
0,5 dl majsmjöl

Tillbehör:
6 dl kokt ris
1 dl koriander
2 msk salta jordnötter

Skär kycklingbrösten i en centimeter stora tärningar, häll över i en beredningsskål och tillsätt kryddorna. Ställ kallt i minst 30 minuter.

Halvera chilin, ta bort kärnorna och finhacka fruktköttet. Hacka ­tomaterna grovt.

Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära och häll över i en kastrull tillsammans med kokosolja och chili.

Stek på medelvärme i 5 minuter, sänk temperaturen, tillsätt hackade tomater och rör om.

Ta fram en beredningsskål och vispa ihop vatten med kycklingbuljong­tärningen, jordnötssmöret och kokosmjölken. Häll över blandningen i kastrullen och låt sjuda på hög värme i 10 minuter.

Tillsätt kycklingen, sänk temperaturen och koka på medelvärme under lock i 15 minuter.

Använd en slev för att ta vara på cirka 1 deciliter av vätskan från grytan. Häll vätskan i en skål och rör ner majsmjöl. Red av grytan med majsmjölsblandningen. Hacka koriandern grovt, rör ner i grytan och låt puttra i ytterligare 5 minuter.

Servera grytan med kokt ris, grovt hackade jordnötter och hackad koriander.

Läs fler recept, artiklar och matrelaterade bloggar på vår matsajt foodly.fi!