|

Nya metoder kan ge bättre koll på hjortdjur

NyhetsbildZoom
Vitsvanshjortspopulationen i Finland har ökat. Foto: Arkiv
Vitsvanshjortarna har blivit fler på många håll i landet. Nu försöker myndigheterna förbättra metoderna för att räkna djurstammen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finlands viltcentral, Åbo universitet och Naturresursinsitutet vill få noggrannare uppgifter om hur många hjortdjur som rör sig i landet. Speciellt har man koncentrerat sig på att förbättra räknandet av vitsvanshjortsstammen.

En noggrann uppfattning om viltbeståndet behövs för att man ska kunna sköta viltvården på ett bra sätt.

I ett försök i Loimaa i Egentliga Finland har man kombinerat DNA-prover med viltakameror för att se om det är ett bra sätt att uppskatta stammen. Försöket har pågått i två år och gett 30 000 bilder och närmare 1 300 DNA-prov.

Även jägarnas rapporter under jaktdagarna används som hjälp i stamuppskattningen. Fyra jaktföreningar i området deltar i insamlingen. Utvecklingsprojektet finansieras av Jord- och skogsbruksministeriet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan