|

Norge får sin första kvinnliga utrikesminister

Norge får sin första kvinnliga utrikesminister när försvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) utses formellt i morgon, erfar Norges TV2 och NRK.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Om det bekräftas får Norge kvinnor på de tre mest framträdande regeringsposterna. Statsminister är Erna Solberg (H) och finansminister Siv Jensen (FRP).

Søreide efterträder Børge Brende som tackat ja till jobbet som president i World Economic Forum (WFE). Søreide efterträds i sin tur på försvarsministerposten av Europaminister Frank Bakke-Jensen (H).

Ine Eriksen Søreide har hela tiden varit det främsta namnet i spekulationerna om vem som ska bli utrikesminister. Hon är 41 år och har suttit i stortinget sedan 2005. Hon kom in i regeringen som försvarsminister 2013.

Innan regeringssonderingarna med Venstre är slutförda väntas ingen större regeringsombildning i Norge. Erna Solberg sade i tisdags att samtal med Venstre om en utvidgning av regeringskoalitionen är i gång och att hon hoppas komma i mål före jul.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan