Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Elisa är det bolag, som av våra så kallade folkaktier normalt är bland de första att meddela sina siffror. De förbättrade siffrorna fick tyvärr inget trevligt välkomnande av marknaden då aktien handlades ner med dryga fem procent, på grund av något lägre EBITDA-marginal och högre abonnentomsättning. Samtidigt gjorde kursutvecklingen dryga 175 000 privatpersoner som investerat i aktien missnöjda.

Vi får hoppas att rapportsäsongen fortsätter i en mer positiv riktning nästa vecka och att Elisaägarna diversifierat i något av de andra rapporterande bolagen såsom UPM-Kymmene, Nokia, Nordea och Vasas stolthet Wärtsilä. Dessa rapporter kommer också dels att bestämma kursrörelserna både för nästa vecka men också för en nära framtid. Vi investerare vill att våra höga förväntningar ska besvaras med såväl en för bolagen ökad omsättning som resultat och dessutom gärna med blomstrande framtidsutsikter.

Vänder man blicken mot USA kan man konstatera att den senaste veckan har amerikanska börserna igen stigit till nya all-time high noteringar och till och med de sista skeptikerna håller på att svälja sin stolthet och medge att de har haft fel, i värsta fall i flera år. Det går dock att spekulera i om detta är ett positivt eller ett negativt tecken för aktiemarknaden. Investeraren gör oftast de bästa köpen då alla är skeptiska och ingen tror på en börsuppgång.

Europa ser intressantare ut då värderingarna är skapligare än tidigare och konjunkturen visar styrketecken. Ett bet på bilsektorn med en rimlig värdering kan anses sticka ut eller kanske väljer man att satsa på en annan sektor som också gynnas av att vi europeiska konsumenter mår bra och investerar i detaljhandeln. Den låga räntenivån och goda konjunkturen tillsammans med relativt låg arbetslöshet ger oss europeiska konsumenter bättre möjligheter att både byta bil och shoppa loss.