|

Vöråhäst dressyrsegrare i Helsinki Horse Show

Zoom
Foto: Markku Ulander

Jeanna Högberg från Sverige tog två dressyrsegrar i Helsinki Horse Show. Det ledde också till finländskt jubel, eftersom hästen, Duendecillo P, ägs av veterinären Anne Niemi i Vörå.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den andra segern på lördag var inte speciellt överraskande, för Niemi gick ut med att det är målet kort efter fredagens vinst.

– Det var en fin upplevelse. Inte minst för att vi ju inte kommit till Helsingfors för att förlora, säger Niemi som även fostrat hästen.

Högberg vann överlägset på resultatet 73,125 procent. Per Duvefelt såg till att det blev dubbelt svenskt i täten. Maria Pyykkönen på hästen Zelle och Mia von Schantz/Zatal slutade fyra och femma efter att ha förlorat mot estniska trean Dina Ellermann.

– Högberg och Duendecillo har som helhet gjort en mycket bra säsong. De har vunnit eller placerat sig bra i varje tävling, säger Niemi.

Annons
Säsongens höjdpunkt kom i svenska Falsterbo, där det blev två fjärdeplatser i mycket tuff konkurrens.

13-åringen Duendecillo skiljde sig tidigt ur mängden, uppger Niemi.

– Jag sade direkt efter födseln att det här blir en avelshingst. Utseendet var ändå helt förskräckligt, ett långt huvud och skägg under hakan. Det var därför namnet blev spanska för troll, säger Niemi.

– Och det är just under det finska namnet Peikko som hästen är känd i Finland och även Sverige.

Hästen har tävlat internationellt sedan två års ålder, men alltid bott i Finland under somrarna.

– Samtidigt har hästen fått vila från ritten varje år. Jag tror att den tack vare det hållit sig frisk, säger Niemi.

Hon menar att hästens vilja spelat in då tävlingsscheman och sommarvilor i Finland prickats in på programmet.

– Det är en sådan machohäst att den inte går att tvinga till något, säger Niemi.

Högberg har tävlat med Duendecillo P i sex år.

– Jeanna är mycket ambitiös, men det viktigaste är att ryttaren och hästen gillar och respekterar varandra. För mig var det viktigt att märka att hästen njöt av tillvaron på tävling, säger Niemi. FNB

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan