Premiärminister Shinzo Abe tros kunna dra fördel av sin hårda linje mot Nordkorea och sin hållning i kärnkraftsfrågan i valet, som han väntas vinna. Enligt opinionsmätningar får hans parti Liberaldemokraterna (LDP) en betryggande majoritet av väljarnas röster.

Även vädrets makter kan vara positiva för Abes parti. Enligt experter är det troligt att hans konservativa anhängare är mer beslutsamma och trotsar tyfonen för att rösta.
Ovädret har gjort att hundratals flygavgångar har ställts in och det är störningar i tågtrafiken.

Mot Tokyo

Lan har nedgraderats från "supertyfon", men klassas av Japans meteorologiska myndighet JMA som "väldigt stor" i sitt omfång och "väldigt stark" i sin intensitet. Orkanens centrum ligger söder om Japan, men utkanterna drabbar redan flera landsdelar och under måndagsdygnet slår det till mot Tokyo.

Ovädret kan sägas symbolisera de orostider som stärker Abe i hans övertygelse om att Japan måste stryka de pacifistiska formuleringarna i konstitutionen – ett arv från andra världskriget – och skaffa sig en rejäl militärmakt. Nordkoreas atomvapen och hotfulla tongångar är det mest aktuella skälet, men relationen även till den stora grannen Kina är ofta skakig.

Tysk linje

Även på energiområdet är det turbulent, just nu till Abes fördel. Alla Japans kärnkraftverk stängdes efter Fukushima-katastrofen 2011. Men till skillnad från många andra länder ligger önationen så geografiskt isolerat att man inte kan förlita sig på energiimport, utan måste trygga försörjningen själv. Sedan dess har debatten därför varit intensiv om man vågar dra igång kärnkraften igen, om man i stället ska bygga ut de gamla förorenande fossila energislagen – eller om man, likt Tyskland med dess "Energiewende", ska storsatsa på sol, vind och andra nya kraftformer.

Abe förespråkar i första hand atomkraften, och har redan återstartat några av de över 50 reaktorerna. Den främsta valutmanaren Yuriko Koike och hennes Kibo no To (Hoppets parti) förespråkar i stället mer av den tyska linjen.

Runt 100 miljoner människor får rösta i valet i Japan, som är världens tredje största ekonomi.
Vallokalerna stänger klockan 14 finsk tid, och vallokalsundersökningar väntas strax därefter.