Den viktigaste dagen i den fem dagar långa ceremonin är torsdag, då kremeringen äger rum.

Kung Bhumibol Adulyadej, som styrde Thailand under sju decennier, har upphöjts nästan till en gud. Han dog i oktober i fjol, varefter en årslång sorgeperiod vidtog. Under den tiden har thailändarna uppmanats att klä sig i mörka kläder och undvika uppsluppet festande. Även turister ska uppträda behärskat.

– På turistorter med många utlänningar syns begravningen kanske mindre, med samma direktiv om klädsel och uppförande gäller också där, säger finska ambassadören i Thailand Satu Suikkari-Kleven.

Selfies förbjudna

Efter kungens död flyttades hans kropp till Bangkok, dit över 12 miljoner människor kom för att ta avsked under året.

Ett stort begravningsområde har byggts i staden. I mitten av det tronar en 50 meter hög paviljong, där kroppen kremeras på torsdag. Bålet vaktas av två statyer som föreställer kungens favorithundar Tongdaeng och Cao Cao.

– Ceremonierna betonar thailändarnas traditionella tro på kungens gudliga förbindelser. Man tror att han har kommit från berget, som är en central plats i buddhismen, och att han nu vid sin död återvänder dit, förklarar Suikkari-Kleven.

Alla hotell i närheten av begravningsområdet är fullbokade. Människomassor väntas börja strömma till redan tidigt på onsdag.

Vid ceremonierna ska alla klä sig i svart och till exempel jeans, ärmlösa tröjor, åtsmitande kläder och "onaturliga" hårfärger är bannlysta. Det är också förbjudet att knäppa selfies.