– I Finland vill vi, och har goda förutsättningar för att vara, ett av de bästa länderna i världen som tillämpar artificiell intelligens. Tillgodogörandet av artificiell intelligens kräver ändå medvetna beslut och ett effektivt genomförande av dem, säger näringsminister Mika Lintilä (C) som tog emot gruppens rapport.

Arbets- och näringsministeriet uppger att Finland, enligt undersökningar, ligger tvåa efter USA bland de 11 mest utvecklade länderna, när man bedömer den ekonomiska tillväxtpotential som artificiell intelligens medför.

Det här förklaras av den finska näringsstrukturen, prioriteringen av investeringsprodukter inom industrin, den digitala nivån i offentliga sektorn samt den höga utbildningsnivån.

– Finland går in i den artificiella intelligensens tidevarv genom att man skapar egna nätverk inom alla ämnesområden eller genom att man samarbetar med redan existerande nätverk eller högskolor eller forskningsinstitut, säger Pekka Ala-Pietilä, ordförande för styrgruppen.

Han säger att det, i takt med att programmet framskrider, ordnas olika slags evenemang och kampanjer för att föra den artificiella intelligensen närmare folks vardag runtom i Finland.

– Vi bjuder också in medborgarna för att diskutera vad det innebär för oss att artificiell intelligens och robotik blir allt vanligare, vad vi förväntar oss och vad vi vill att beslutsfattarna ägnar särskild uppmärksamhet åt, säger Ala-Pietilä.

Höja konkurrenskraften

Styrgruppen anser att de avgörande faktorerna är att höja företagens konkurrenskraft med hjälp av artificiell intelligens, att utnyttja data inom alla sektorer, att snabba upp och underlätta ibruktagandet av artificiell intelligens samt att säkerställa en toppkompetens och locka framstående experter.

Övriga nyckelfaktorer är att göra modiga val och investeringar, att bygga världens bästa offentliga tjänster, skapa nya samarbetsmodeller och att göra Finland till en vägvisare inom artificiell intelligens.