|

Fångst av lodjur skapar jämnare fördelning

NyhetsbildZoom
Syftet med fångstdispenserna är en stävjad tillväxt och jämnare fördelning av lodjursbeståndet. Foto: Arkiv/Lehtikuva
Inför jaktsäsongen som inleds den första december beviljar Finlands viltcentral dispenser för fångst av lodjur. Syftet är en stävjad tillväxt och jämnare fördelning av lodjursbeståndet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Området söder om renskötselområdet i Finland beviljades med totalt 404 dispenser för fångst av lodjur, samma antal som i fjol.

– Lodjursstammens ökning har avtagit och beståndet minskat jämfört med i fjol, skriver Finlands viltcentral i ett pressmeddelande.

Ändringen ligger i fördelningen av dispenser. De områden där lodjursbeståndet är tätast och ökande har fått ökat antal dispenser. Exempelvis Norra och Södra Savolax får i år flera dispenser.

Vid fördelningen av dispenser uppmärksammades i synnerhet skogsvildrenarnas kalvningsområden. Även flyttningsområdet för projektet MetsäpeuraLife, ett projekt för att återställa skogsvildrenens område, uppmärksammades.

Jaktens inriktning på området med skogsvildren i Kajanaland förväntas även minska antalet lodjur som vandrar till renskötselområdet och därigenom även minska renskadorna.

Naturresursinstitutet uppskattar att det finns 2 355–2 495 över ett år gamla lodjur i Finland.

På renskötselområdet har fångst av lodjur varit möjlig från och med den 1 oktober. Finlands viltcentral beviljade dispenser för fångst av lodjur i stamvårdande syfte på renskötselområdet tidigare i höst.

Kommentarer
|

Antti Rinne: Det blir arton landskap – tidtabellen för förhandlingarna håller inte

Nyhetsbild
Foto: Catariina Salo/SPT Foto: Catariina Salo/SPT
Regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) bekräftar på torsdagsmorgonen att förhandlarna kommit överens om ramarna för vårdreformen. Det blir 18 självstyrande områden, som kallas landskap.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan