Området söder om renskötselområdet i Finland beviljades med totalt 404 dispenser för fångst av lodjur, samma antal som i fjol.

– Lodjursstammens ökning har avtagit och beståndet minskat jämfört med i fjol, skriver Finlands viltcentral i ett pressmeddelande.

Ändringen ligger i fördelningen av dispenser. De områden där lodjursbeståndet är tätast och ökande har fått ökat antal dispenser. Exempelvis Norra och Södra Savolax får i år flera dispenser.

Vid fördelningen av dispenser uppmärksammades i synnerhet skogsvildrenarnas kalvningsområden. Även flyttningsområdet för projektet MetsäpeuraLife, ett projekt för att återställa skogsvildrenens område, uppmärksammades.

Jaktens inriktning på området med skogsvildren i Kajanaland förväntas även minska antalet lodjur som vandrar till renskötselområdet och därigenom även minska renskadorna.

Naturresursinstitutet uppskattar att det finns 2 355–2 495 över ett år gamla lodjur i Finland.

På renskötselområdet har fångst av lodjur varit möjlig från och med den 1 oktober. Finlands viltcentral beviljade dispenser för fångst av lodjur i stamvårdande syfte på renskötselområdet tidigare i höst.