|

Fångst av lodjur skapar jämnare fördelning

Syftet med fångstdispenserna är en stävjad tillväxt och jämnare fördelning av lodjursbeståndet. Zoom
Foto: Arkiv/Lehtikuva

Syftet med fångstdispenserna är en stävjad tillväxt och jämnare fördelning av lodjursbeståndet.

Inför jaktsäsongen som inleds den första december beviljar Finlands viltcentral dispenser för fångst av lodjur. Syftet är en stävjad tillväxt och jämnare fördelning av lodjursbeståndet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Området söder om renskötselområdet i Finland beviljades med totalt 404 dispenser för fångst av lodjur, samma antal som i fjol.

– Lodjursstammens ökning har avtagit och beståndet minskat jämfört med i fjol, skriver Finlands viltcentral i ett pressmeddelande.

Ändringen ligger i fördelningen av dispenser. De områden där lodjursbeståndet är tätast och ökande har fått ökat antal dispenser. Exempelvis Norra och Södra Savolax får i år flera dispenser.

Vid fördelningen av dispenser uppmärksammades i synnerhet skogsvildrenarnas kalvningsområden. Även flyttningsområdet för projektet MetsäpeuraLife, ett projekt för att återställa skogsvildrenens område, uppmärksammades.

Annons
Jaktens inriktning på området med skogsvildren i Kajanaland förväntas även minska antalet lodjur som vandrar till renskötselområdet och därigenom även minska renskadorna.

Naturresursinstitutet uppskattar att det finns 2 355–2 495 över ett år gamla lodjur i Finland.

På renskötselområdet har fångst av lodjur varit möjlig från och med den 1 oktober. Finlands viltcentral beviljade dispenser för fångst av lodjur i stamvårdande syfte på renskötselområdet tidigare i höst.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan