|

Fångst av lodjur skapar jämnare fördelning

NyhetsbildZoom
Syftet med fångstdispenserna är en stävjad tillväxt och jämnare fördelning av lodjursbeståndet. Foto: Arkiv/Lehtikuva
Inför jaktsäsongen som inleds den första december beviljar Finlands viltcentral dispenser för fångst av lodjur. Syftet är en stävjad tillväxt och jämnare fördelning av lodjursbeståndet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Området söder om renskötselområdet i Finland beviljades med totalt 404 dispenser för fångst av lodjur, samma antal som i fjol.

– Lodjursstammens ökning har avtagit och beståndet minskat jämfört med i fjol, skriver Finlands viltcentral i ett pressmeddelande.

Ändringen ligger i fördelningen av dispenser. De områden där lodjursbeståndet är tätast och ökande har fått ökat antal dispenser. Exempelvis Norra och Södra Savolax får i år flera dispenser.

Vid fördelningen av dispenser uppmärksammades i synnerhet skogsvildrenarnas kalvningsområden. Även flyttningsområdet för projektet MetsäpeuraLife, ett projekt för att återställa skogsvildrenens område, uppmärksammades.

Jaktens inriktning på området med skogsvildren i Kajanaland förväntas även minska antalet lodjur som vandrar till renskötselområdet och därigenom även minska renskadorna.

Naturresursinstitutet uppskattar att det finns 2 355–2 495 över ett år gamla lodjur i Finland.

På renskötselområdet har fångst av lodjur varit möjlig från och med den 1 oktober. Finlands viltcentral beviljade dispenser för fångst av lodjur i stamvårdande syfte på renskötselområdet tidigare i höst.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan