Skarpa tonlägen hördes i Katalonien på måndagen då det lokala parlamentets vågmästarparti CUP jämförde regeringens planer att frysa regionens självstyre med diktatorn Francisco Francos förtryck.

– Det här förtrycket kommer att mötas med omfattande civil olydnad, sade partiet i sitt uttalande.

Åtminstone brandmän, lärare och olika studentorganisationer skyndade sig att meddela om eventuella strejker och demonstrationer.

Enligt spanska medier är det möjligt att regionpresidenten Carles Puigdemont förklarar området självständigt på torsdag efter separatistpartiernas möte. Landets regering i sin tur planerar på att avskeda hela regionparlamentet och nyval inom ett halvt år.

Sparken åt hela parlamentet?

Spanska premiärministern Mariano Rajoy ska på tisdag svara på frågor om krisen i Katalonien i landets parlament. På fredag ska senaten rösta om regeringens förslag.

Eftersom de stora partierna stöder regeringens förslag förväntas de godkännas med klar majoritet. Det i sin tur skulle innebära att hela det katalanska regionstyret avsätts på lördag och att regeringen i Madrid tar över makten i Katalonien.

Samtidigt förväntas premiärministern meddela tidpunkten för nyval. Valet förväntas äga rum i januari.

Spanska vice premiärministern Soraya Saenz de Santamaria förutsåg redan på måndagen i en radiointervju att Puigdemont får gå.

– Efter helgen kommer han nog inte att skriva under eller bestämma över någonting, sade Santamaria.

Tidningen El Periódico rapporterar om en färsk opinionsmätning enligt vilken de självständighetssinnade partierna skulle få samma väljarstöd om förtida val ordnades nu. Också den knappa majoriteten skulle bevaras. Tidningen uppger ingen felmarginal för opinionsmätningen.