Mellanöstern tog emot en rekordstor andel av den finländska exporten av militärutrustning under fjolåret, avslöjar en rapport som publicerades på måndagen.

Enligt rapporten, som den finländska tankesmedjan Saferglobe framställt, riktades cirka 63 procent av all exporterad militärutrustning till tre länder i Mellanöstern. Enligt rapporten är det mer än någonsin tidigare under den tidsperioden som exporten av militärutrustning har statistikförts, alltså sedan 2002.

Allt som allt har den inhemska vapenexporten fördubblat sitt värde under 2002–2016 och den ökande trenden fortsätter sannolikt.

Enligt Saferglobe har flera finländska företag uppgett att då osäkerheten ökar i världen blir företagen allt oftare kontaktade av intresserade köpare och samtidigt har försäljningen också kvicknat till.

Under fjolåret exporterade finländska företag krigsföringsutrustning för mer än 133 miljoner euro och vapen för civilt bruk för mer än 78 miljoner euro. Även om siffrorna är små jämfört med de största vapentillverkande länderna har Finland under 2000-talet haft 13:e plats på listan över de största vapenexportörerna per capita, uppger Saferglobe.

Också negativa beslut

Den finska vapenexporten till Mellanöstern noterades i fjol då området för första gången blev Finlands främsta exportmål. Av länderna i Mellanöstern exporterar Finland mest militärutrustning till Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Turkiet. Alla tre länder har deltagit i operationer som hör ihop med inbördeskrigen i såväl Jemen som Syrien.

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) kommenterade Finlands vapenexport skriftligt till FNB på måndagen. Han hänvisar till en undersökning som Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) gjort enligt vilken importen av försvarsutrustning i Mellanöstern ökade med 86 procent under 2012–2016 jämfört med den tidigare jämförelseperioden.

– Det har lett till att tillståndsmyndigheterna i Finland får en ökande mängd ansökningar om exporttillstånd och begäran om förhandsutlåtanden, säger Niinistö.

Besluten gällande vapenexport fattas ändå från fall till fall utgående från en helhetsbedömning.

– Vi har även fattat nekande beslut för Mellanöstern i form av förhandsutlåtanden. I enlighet med lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet är de sekretessbelagda och därför kan jag inte gå mer in på dem, säger Niinistö.

Då Finland beviljar tillstånden följer man EU-rådets gemensamma ståndpunkter och förpliktelserna i det internationella vapenhandelsavtalet. Dessutom ska mottagarens legitima rättighet att utveckla sitt försvar tas i beaktande, säger Niinistö.

Fredsorganisationer chockade

Fredorganisationerna Fredsförbundet och De Hundras Kommitté säger att det är chockerande att vapenexporten från Finland ökar.

– Att exportera vapen till Mellanöstern bidrar till instabiliteten i området och ökar inte säkerheten. [...] En ökning av vapenexporten är inte en lämplig lösning för ett land som i sina festtal vill profilera sig som en fredsstiftare, sade organisationerna i sitt gemensamma utlåtande.

Organisationerna oroar sig också över vapenkoncernen Patrias försök att ingå en vapenaffär på hundratals miljoner euro med Qatar.

– Ickedemokratiska Qatar – ett land som ligger mitt i den politiska konflikten i Mellanöstern, som har anklagats för att ha gett stöd till terrorister och som nyligen deltog i striderna i Jemen – är ett praktexempel på en stat som man inte ens borde överväga att driva vapenhandel med, säger verksamhetsledaren Laura Lodenius på Fredsförbundet.

Pansarfordon och patroner

  • Finländska företag exporterar både krigsföringsutrustning och vapen för civilt bruk.
  • Med krigsutrustning avses produkter som är avsedda för militärt bruk. Produkterna exporteras i huvudsak till olika staters försvarsmakter.
  • Med vapen för civilt bruk avses främst jaktvapen och vapen för sportskytte.
  • Finlands främsta exportprodukter är pansarfordon, gevär och patroner.
  • Källa: Saferglobe