|

Tre lodjur får fällas i Kust-Österbotten

NyhetsbildZoom
Tre lodjur får fällas i Kust-Österbotten den här jaktsäsongen. Foto: Arkiv/Johan Hagström
Med start i december får tre lodjur fällas i Kust-Österbotten. Förra jaktsäsongen blev bytet lika stort.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Årets lodjursjakt inleds den första december och avslutas den 28 februari nästa år. Två lodjur får skjutas inom Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförenings område (Kristinestad) och ett får skjutas i Närpesnejden( Närpes, Korsnäs).

Naturresursinstitutet har uppskattat att lodjursstammen minskat och att Kust-Österbottens lodjursstam före jaktårets början uppgår till 30-40 individer. I fjol var antalet 35-40 individer. Motsvarande tal för hela landet uppgår till mellan 2355-2495 djur.

Uppskattningen av lodjurens antal baserar sig på rovdjurskontaktpersonernas observationer och i observationsprogrammet Tassu införda ungobservationer. I fjol uppskattades det röra sig 5-7 stycken lodjurskullar i Kust-Österbottens skogar.

Observationer av stora rovdjursföryngringar eller rovdjur som rör sig i närheten av bebyggelse är det bäst att genast anmäla till närmaste rovdjurskontaktperson eller till jaktvårdsföreningen. Kontaktuppgifter finner man på viltcentralens webbplats.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan