– Samtidigt skulle vi öva Försvarsmaktens nya internationella uppgift: att ge internationellt stöd och framför allt att ta emot det, sade Niinistö under ett seminarium om finländskt och svenskt försvarssamarbete på Hanaholmen i Esbo.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist anser att erfarenheterna av övningen Aurora i september var ytterst användbara. Övningen innehöll de båda viktiga delområdena i Sveriges nya försvarsstrategi: att höja den egna försvarsförmågan och att ta emot hjälp av utländska partner.

Hultqvist säger att Aurora var en viktig mätare för i vilket skick det svenska försvaret är i dag.

– Av den får vi en bra grund för framtida bedömningar av våra styrkor och var vi måste utveckla oss, säger Hultqvist.

Han säger att Sveriges tidigare försvarspolitiska strategi, som gick ut på att koncentrera sig på internationella operationer, var ett felsteg som Finland inte har gjort. Finland har däremot behållit sin värnplikt och nationella försvarsplanering.

– Det var en klok inställning, säger Hultqvist.

"Träffar Hultqvist oftare än mina föräldrar"

Under seminariet diskuterade man också hur viktigt det är för försvarssamarbetet med förtroliga personliga relationer. Niinistö tackade Hultqvist för gott samarbete och gladde sig över att hans ministerkarriär inte tog slut i och med it-skandalen vid Transportstyrelsen.

Niinistö berättade att han träffat sin kollega mer än 30 gånger under de drygt två senaste åren.

– Det är klart mer än vad jag träffat mina föräldrar under samma tid, säger Niinistö.

Ministrarna torde bytas ut senast efter riksdagsvalet i Sverige nästa år och i Finland 2019. Försvarssamarbete verkar ändå fortsätta eftersom svenskarna och finländarna stödjer det.

Hultqvist säger att han inte stött på en enda negativ reaktion till samarbetet med Finland.

– Det här måste jag understryka. Jag tycker det här samarbetet har ett mycket starkt stöd och det upplevs som mycket naturligt, säger Hultqvist.