Det så kallade IRIS-projektet kommer att fokusera på fem helheter: energipositiva områden, smart energihantering och en smart e-mobilitetssektor, en innovationsplattform för digitala städer, invånarengagemang och samskapande. Ett stort fokus ligger på framtagandet av affärsmodeller och tekniska innovationer för hållbar utveckling samt på möjligheten att implementera och sprida lösningar framtagna inom projektet.

Vasa stad deltar för första gången i projektet som startade den första oktober och pågår i fem år. Inom IRIS ska man testa nya lösningar för stadsutveckling inom energi, mobilitet och IKT. Totalt samverkar 43 aktörer från sju länder.

IRIS-projektet leds av såkallade Lighthousestäder, som har kommit långt inom hållbara kommersiella lösningar inom energi, mobilitet och IKT. Lighthousestäderna är Utrecht i Nederländerna, Göteborg i Sverige och Nice Côte d’Azur i Frankrike. Som så kallade followers (följare) är förutom Vasa, Alexandroupolis i Grekland, Santa Cruz de Tenerife i Spanien och Focsani i Rumänien.


Vasas roll att sprida energilösningar

Varje stad har dessutom med sig sakkunniga organisationer som till exempel universitet, forskningsenheter och företag som parter i projektet. I Vasa stads nätverk ingår teknologicentret Merinova och Vasa universitet. Grundtanken är att städerna ska lära sig av varandra och kunna replikera lösningarna.

Vasa stad leder den helhet som fokuserar på replikering och spridningen av lösningarna, såväl till de städer som är med i projektet, men också inom Europa.

– För energihuvudstaden Vasa, är det viktigt att vara med på europeisk nivå i utvecklingsarbetet och såväl få tillgång till ny kunskap och innovativa lösningar för Vasas behov som att kunna nätverka och sprida egen kunskap. Samtidigt stärks våra kunskaper gällande stora EU-projekt som i sin tur skapar nya finansieringsmöjligheter, säger stadsdirektör Tomas Häyry.