Första priset gick till Felicia Sarling (Finström, Åland). Prisjuryn fängslades av hennes förmåga att klä tankarna i vackra och känslomässiga metaforer och att hitta levande och innehållsrika uttryck som återger det poetiska jagets själstillstånd. Laura Lilius (S:t Karins) belönades med andra pris för sin språkliga djärvhet som visar sig i måleriska och överraskande bilder.

Jennifer Österman (Eckerö, Åland) placerade sig på tredje plats. Juryn uppskattade balansen mellan tradition och innovation, form och innehåll, estetisk helhet och vackra poetiska uttryck.

Prisutdelningen ägde rum söndagen den 29 oktober på Helsingfors bokmässa.


Tävlingens tema var ”resan och vandringen”. Var och en av skribenterna deltog med tre dikter skrivna på svenska. Juryn bestod av litteraturvetaren Olga Engfelt och poeten Petter Sandelin.

Det sändes in 65 bidrag som uppfyllde kraven för deltagande. Drygt 40 procent av dem kom från Åland, en lika stor del från Österbotten medan de övriga var från Nyland och Åboland.

– Vi är positivt överraskade av intresset för tävlingen. Förra gången, 2014, som också var den första gången tävlingen orndades, var deltagarna tio till antalet, säger Sebastian Köhler, ordförande för Edith Södergran-sällskapet.

– Det är uppenbart att det finns plats för Lilla Edith bland de andra finlandssvenska litterära tävlingarna eftersom en motsvarande tävling specifikt för åldersgruppen 14–19-åringar saknas i Svenskfinland.


Edith Södergran-sällskapet är en ideell, litterär förening med syfte att främja intresset för författaren Edith Södergran (1892–1923), den finlandssvenska modernismen och lyrik i allmänhet.

Sällskapet ordnar tävlingen i samarbete med Svenska Kulturfonden, Schildts & Söderströms och Svenska litteratursällskapet.