|

Vargspillning samlas in i Österbotten

NyhetsbildZoom
En varg. Foto: Arkiv/Gunnar Bäckman
Naturresursinstitutet Luke och Finlands Viltcentral samlar i ett gemensamt projekt in vargspillning med hjälp av ett nätverk av frivilliga. Med hjälp av DNA-uppgifter i spillningen hoppas man kunna identifiera vargarnas revir i regionen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Insamlingsprojektet sker både i Österbotten och i sydvästra Finland med hjälp av frivilliga personer som först ska delta i en utbildning som ordnas av viltcentralen. Främst handlar det om jägare och personer som är vana att röra sig i naturen. Men även andra personer kan skicka in spillningsprover till en kontaktperson. För varje område finns en person som sedan samlar in proverna.

Om det finns tillräckligt många prover hoppas forskarna med hjälp av DNA-uppgifterna få mer uppgifter om vargarnas revir på ett område, antalet vargflockar och minimiantalet vargar i varje flock. DNA-analyserna görs vid Åbo universitet. DNA-analysen ser som ett viktigt tillägg till traditionella metoder för att bedöma antalet vargar, det vill säga observationer och ett nätverk med sändarvargar, vargar som är försedda med GPS-sändare.

Naturresursinstitutet kommer senare att publicera information om vargindividerna på webbplatsen riistahavainnot.fi.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan