|

Vargspillning samlas in i Österbotten

NyhetsbildZoom
En varg. Foto: Arkiv/Gunnar Bäckman
Naturresursinstitutet Luke och Finlands Viltcentral samlar i ett gemensamt projekt in vargspillning med hjälp av ett nätverk av frivilliga. Med hjälp av DNA-uppgifter i spillningen hoppas man kunna identifiera vargarnas revir i regionen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Insamlingsprojektet sker både i Österbotten och i sydvästra Finland med hjälp av frivilliga personer som först ska delta i en utbildning som ordnas av viltcentralen. Främst handlar det om jägare och personer som är vana att röra sig i naturen. Men även andra personer kan skicka in spillningsprover till en kontaktperson. För varje område finns en person som sedan samlar in proverna.

Om det finns tillräckligt många prover hoppas forskarna med hjälp av DNA-uppgifterna få mer uppgifter om vargarnas revir på ett område, antalet vargflockar och minimiantalet vargar i varje flock. DNA-analyserna görs vid Åbo universitet. DNA-analysen ser som ett viktigt tillägg till traditionella metoder för att bedöma antalet vargar, det vill säga observationer och ett nätverk med sändarvargar, vargar som är försedda med GPS-sändare.

Naturresursinstitutet kommer senare att publicera information om vargindividerna på webbplatsen riistahavainnot.fi.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

Ledare: Ett passivt SFP utan strategier

LEDARE Ifall det funnits språkligt baserade strategiska framtidsfrågor knutna till fusionsfrågan skulle vi säkert ha fått ta del av dessa för länge sedan.

Nyhetsbild
Sport

Andrea Julin åker till snön efter en annorlunda sommar

LÄNGDSKIDOR På måndag åker Andrea Julin till snön. Den resan är efterlängtad. Hon har haft en annorlunda sommar efter vårens ryggoperation.

Nyhetsbild
Inrikes

Sauli Niinistö: "Varje enskilt fall av sexuellt utnyttjande i de egna leden är ett fall för mycket"

De internationella system FN har byggt är under press och samarbetsförmågan och trovärdighet ifrågasätts. För att FN ska kunna vara trovärdig måste organisationen själv följa det den predikar anser president Sauli Niinistö.

Nyhetsbild
Ekonomi

Härmäföretag vågade investera – det gav en tillväxt på 40 procent

Företaget CNC-Koneistus i Härmä hade en tillväxt på 40 procent i fjol. I år förväntas omsättningen öka med 20 procent. Företagets målmedvetna satsning och investeringsvilja har gett resultat.

Mest läst senaste veckan