|

Ovanligt många björnar fälldes i år

NyhetsbildZoom
Enligt Naturresursinstitutets är brunbjörnsbeståndet större än i fjol, i synnerhet i östra Finland. Foto: Rasmus Skogman
232 björnar fälldes under jaktsäsongen som avslutades i oktober. Det är 53 individer fler än i fjol.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt Naturresursinstitutets är brunbjörnsbeståndet större än i fjol, i synnerhet i östra Finland. Innan jaktsäsongen bestod björnstammen av runt 1 700 individer, och nu knappt 1 500. Brunbjörn jagas i södra Finland i stamvårdande syfte och på renskötselområdet enligt fastställda kvoter. Flest björnar fälldes i Norra Karelen, Kajanaland och Södra Savolax. Den inhemska björnstammen uppfyller kriterierna för en gynnsam skyddsnivå.

Majoriteten av björnköttet delas inom jaktlagen och resten serveras på restauranger eller andra tillställningar under hösten.

– Det finns en del aktörer som också säljer vilt direkt till konsumenterna, men det lättaste sättet att få tag på björnkött är genom att beställa en restaurangmåltid, säger Sauli Härkönen, chef för offentliga förvaltningsuppgifter på Finlands viltcentral.

För att sälja björndelar eller -kött krävs ett Cites-intyg från miljöcentralen och viltcentralens intyg om att djuret har jagats lovligt. Köttet måste dessutom alltid besiktas och trikintestas eftersom det annars kan leda till en allvarlig och långvarig sjukdom. Trikinerna är parasiter som kan överföras till människor som äter rått eller bristfälligt tillrett kött.

Kommentarer
|

Fyra får sommarjobbar i Gamla Vasa

Nyhetsbild
Dessa får sommarjobbade vid ruinerna i fjol. Foto: Mikael Nybacka
Fyra får inleder sitt sommarjobb som landskapskötare i Gamla Vasa på måndagen. Precis som alla andra sommarjobbare behöver de arbetsro, påminner Vasa stads grönområdesenhet.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan