Enligt Naturresursinstitutets är brunbjörnsbeståndet större än i fjol, i synnerhet i östra Finland. Innan jaktsäsongen bestod björnstammen av runt 1 700 individer, och nu knappt 1 500. Brunbjörn jagas i södra Finland i stamvårdande syfte och på renskötselområdet enligt fastställda kvoter. Flest björnar fälldes i Norra Karelen, Kajanaland och Södra Savolax. Den inhemska björnstammen uppfyller kriterierna för en gynnsam skyddsnivå.

Majoriteten av björnköttet delas inom jaktlagen och resten serveras på restauranger eller andra tillställningar under hösten.

– Det finns en del aktörer som också säljer vilt direkt till konsumenterna, men det lättaste sättet att få tag på björnkött är genom att beställa en restaurangmåltid, säger Sauli Härkönen, chef för offentliga förvaltningsuppgifter på Finlands viltcentral.

För att sälja björndelar eller -kött krävs ett Cites-intyg från miljöcentralen och viltcentralens intyg om att djuret har jagats lovligt. Köttet måste dessutom alltid besiktas och trikintestas eftersom det annars kan leda till en allvarlig och långvarig sjukdom. Trikinerna är parasiter som kan överföras till människor som äter rått eller bristfälligt tillrett kött.