|

Ovanligt många björnar fälldes i år

NyhetsbildZoom
Enligt Naturresursinstitutets är brunbjörnsbeståndet större än i fjol, i synnerhet i östra Finland. Foto: Rasmus Skogman
232 björnar fälldes under jaktsäsongen som avslutades i oktober. Det är 53 individer fler än i fjol.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt Naturresursinstitutets är brunbjörnsbeståndet större än i fjol, i synnerhet i östra Finland. Innan jaktsäsongen bestod björnstammen av runt 1 700 individer, och nu knappt 1 500. Brunbjörn jagas i södra Finland i stamvårdande syfte och på renskötselområdet enligt fastställda kvoter. Flest björnar fälldes i Norra Karelen, Kajanaland och Södra Savolax. Den inhemska björnstammen uppfyller kriterierna för en gynnsam skyddsnivå.

Majoriteten av björnköttet delas inom jaktlagen och resten serveras på restauranger eller andra tillställningar under hösten.

– Det finns en del aktörer som också säljer vilt direkt till konsumenterna, men det lättaste sättet att få tag på björnkött är genom att beställa en restaurangmåltid, säger Sauli Härkönen, chef för offentliga förvaltningsuppgifter på Finlands viltcentral.

För att sälja björndelar eller -kött krävs ett Cites-intyg från miljöcentralen och viltcentralens intyg om att djuret har jagats lovligt. Köttet måste dessutom alltid besiktas och trikintestas eftersom det annars kan leda till en allvarlig och långvarig sjukdom. Trikinerna är parasiter som kan överföras till människor som äter rått eller bristfälligt tillrett kött.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan