|

Yle: Oskygga vargar har bildat nytt revir i Västnyland

NyhetsbildZoom
Arkivbild på varg. Foto: Arkiv
Naturresursinstitutet (Luke) har tagit emot ovanligt många vargobservationer i Västnyland. Orsaken är att vargarna bildat ett nytt revir i trakten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Mest observationer har gjorts i trakten kring Snappertuna i Raseborg. Under de två senaste månaderna har vargen varit framme ett tjugotal gånger. Orsaken är en vargflock som bildat revir i trakten, rapporterar Yle.

Enligt Naturresursinstitutet består flocken av ett alfapar, en hane och hona, och deras sex ungar. I höst fällde jägare med undantagstillstånd en hane, som möjligtvis är den samma.

– På grund av det är det svårt att säga hur bestående den här flocken är, säger Visa Eronen, viltchef vid Finlands viltcentral, till Yle.

Enligt honom skapar vargarna gott om oro bland invånarna i trakten. För människan utgör vargen sällan ett hot, annat är det för husdjuren. Det är känt att vargar river såväl hundar som får.

Naturresursinstitutets forskartekniker Antti Härkälä säger till Yle att han inte är överraskad av att vargarna bildat ett revir i Västnyland. Kring hundra kilometer norrut och västerut, i Satakunta och Egentliga Finland, har vargarna funnits i tio år.

Härkäläs forskning tyder på att hanen i Snappertuna kommit från Satakunta och honan från Raseborg-Salo-trakten. Forskningen bygger på dna-analyser av vargarnas lämningar.

Det att vargarna alltid vistats i närheten av människor kan vara en förklaring för deras oskygga beteende.

Finlands viltcentral ordnade ett välbesökt informationstillfälle i Karis i veckan. På torsdag ordnas Finlands Jägarförbunds nationella vargforum i Riihimäki.

Uppskattningsvis finns det 150–180 vargar i Finland.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan