Att gå på en arbetsintervju kan vara nervöst och ganska skrämmande. På årets Knowhow-mässa vill man sänka tröskeln genom att ordna tio minuter långa träffar mellan arbetssökande och arbetsgivare.

– I speeddejterna deltar olika företag som har lediga jobb, praktikplatser eller sommarjobb. Vi vill erbjuda en avslappnad möjlighet att träffa arbetsgivarna och visa att de också är helt vanliga människor. Efter speeddejten kan arbetsgivaren kalla till fler intervjuer, säger Petra Långfors, projektansvarig på Expo Österbotten.

Målet är att få med 30 företag på speeddejterna. Det finns fortfarande lediga platser kvar.

– Före speeddejten kan man gå igenom sitt cv med oss. Vi har också en fotograf som ta bild till cv:t. Sedan kan man skriva ut en ny version innan man ger pappret till arbetsgivaren, säger Nina Waxlax, projektchef på Navigatorn Österbotten.


Knowhow-mässan i Botniahallen, den 22–23 november, hör till höstens populäraste ungdomsevenemang. Arrangörerna väntar sig närmare 9 000 besökare, från ungdomar och studerande till föräldrar, lärare och arbetssökande. Besökarna kommer från Karleby i norr till Kristinestad i söder.– Det finns lediga jobb i Österbotten, särskilt inom vissa branscher. Mässan kan visa vad man ska studera för att vara säker på att få jobb, säger Jukka Hakala, vd för Expo Österbotten.

På mässan ordnas också ett seminarium för främst lärare, beslutsfattare, utbildare och företagare. Seminariet heter "Learning for tomorrow" och handlar bland annat om entreprenörskap och digitala lösningar i utbildningen.


Niondeklassare och andra stadiets studerande som deltagit i Ett år som företagare-programmet har också möjlighet att visa upp sig i egna montrar.

– Unga företagare-torget är helt otroligt. Det är roligt att se hur öppna och ivriga de unga företagarna är när de får visa sina slutprodukter och tjänster, säger Hakala.

Det kommer också att finnas ett levande yrkesbibliotek där representanter för olika yrkesgrupper berättar om sina jobb, utbildningen och lönen.

– Vi har utgått från Yrkesbarometern och kollat inom vilka branscher det finns jobb och vad man kan studera i Österbotten. I paneldebatten deltar bland andra en kökschef, en städare, en farmaceut och en programmerare. Diskussionen kan visa nya möjligheter, säger Nina Waxlax.

Knowhow-mässa för 14:e gången

  • Knowhow-mässan i Botniahallen är öppen den 22 november klockan 18–21 och den 23 november klockan 8.30–15.
  • I år deltar närmare 100 utställare och över 50 unga företagare.
  • Målgruppen är ungdomar och deras föräldrar, studerande och arbetssökande.
  • Det är fritt inträde till mässan.