– Genom att jobba tillsammans kan vi förbättra livet för våra medborgare och samtidigt stärka våra ekonomier, sade Löfven till de samlade EU-ledarna, andra politiker, fackförbund, arbetsgivare och olika organisationer en stund före signeringen.

Enligt Löfven är det "tid att vi sätter människor i första rummet, för det sociala Europa". Men många undrar vad de ska bli av högstämdheten och deklarationen, eller den sociala pelaren, som den kallas.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras, vars land kanske allra mest påtagligt känt av vad en kris inom arbetsmarknad och ekonomi innebär, säger att det är nödvändigt att diskutera skyddsnät och möjligheter för unga.

– Men jag är inte så säker på att det blir lätt att implementera det vi kommer överens om här, säger Tsipras.

I pelaren förbinder sig alla EU:s institutioner och medlemsländer att verka för 20 grundläggande principer när det gäller rätt och möjlighet till arbete och utbildning för att hänga med i ett föränderligt arbetsliv, rimliga livsvillkor samt rättvisa på arbetsmarknaden.

– Vi är i början av en process, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, om vad det kan bli av orden i deklarationen.

Juncker, som tagit initiativ till mötet tillsammans med den svenske statsministern, påminde om att han ordnade ett socialt toppmöte redan för 20 år sedan. Han hoppades, sade han, att Stefan Löfven, inte ska behöva vänta 20 år på att något mer ska hända.

– Jag har varit på sådana här möten i 35 år, nu är det dags att leverera, sade Juncker.

– Kan vi gå från ord till handling nu kan vi stärka den redan växande europeiska ekonomin, sade Löfven vid undertecknandet.

Storbritanniens premiärminister Theresa May fick mest frågor om brexit vid ankomsten till mötet, men sade att hennes land tänker delta i EU-arbetet så länge man är medlemmar. Och för hennes del är det viktigt att det inte blir mer lagstiftning på det sociala området.

Det speglar en rädsla som även finns på flera andra håll, att den sociala pelaren ska leda till att mer makt flyttas till Bryssel. Det är något som EU-kommissionen och den svenske statsministern energiskt har motsagt. Ingen ytterligare makt eller beslut hamnar hos EU.

Det har väckt en del förvåning att Theresa May kommer till det sociala toppmötet i Göteborg. Hon är hårt pressad på hemmaplan och i brexitförhandlingarna. Storbritannien har dessutom alltid varit motståndare till EU-inblandning när det gäller arbetsmarknad och sociala frågor.

EU-kommissionär Cecilia Malmström påminner om att den ekonomiska krisen farit hårt fram med människor, särskilt i Grekland, Portugal och andra länder som tvingades genomföra åtstramningsåtgärder för att sanera sina skuldtyngda statsfinanser.

– I södra Europa har människor lidit fruktansvärt under krisen, säger hon.

Hon och resten av EU-kommissionen tycker att det är dags att blicka framåt. Den värsta ekonomiska krisen ligger bakom oss och nu behöver unionen fundera på hur nya arbetsmarknader, anställningsformer och förändrad demografi ska tacklas.

I Sverige är hennes parti, Liberalerna, det enda borgerliga parti som står bakom den sociala pelaren. De befarar att principerna bara är ett första steg på vägen mot mer lagförslag från Bryssel, något de inte vill ha.