– Vi kan inte låta oss ledas av bitterhet eller hämndbegär, säger 93-årige Mugabe i ett direktsänt tal till nationen.

Inför talet hade internationella medier rapporterat att han väntades avgå, med hänvisning till källor med insyn i förhandlingarna. Men den 93-årige presidenten visar inga tecken på att böja sig för trycket från folket, partiet och militären.

Händelserna under veckan är inte ett hot mot hans auktoritet som statsöverhuvud, förklarar Robert Mugabe. Han är medveten om oron som medborgarna har visat, men säger att han kommer att leda Zanu-PF under kongressen i december.

– Vårt folk behöver fred, säkerhet och lag och ordning, säger Mugabe.

Beskedet kommer timmar efter att det styrande partiet Zanu-PF under ett extrainsatt möte beslutade att sparka Mugabe som partiledare. Om Mugabe inte frivilligt avgick inom ett dygn hotade partiet med att inleda en riksrättsprocess mot honom.

Riksrättsprocessen mot Mugabe kommer att inledas som aviserat, säger krigsveteranledaren Chris Mutsvangwa till Reuters. Han manar också till nya protester mot Mugabe i Harare på onsdag.

Fastklamrad vid sin egentligen maktlösa post förhandlade Mugabe sin avgång med armébefälhavaren, som dagar tidigare placerat honom i husarrest. Världens äldsta statsöverhuvud har på några få dagar isolerats alltmer i sin överdådiga herrgård, med allierade som försvunnit, arresterats, eller som i fallet med hans fru, uteslutits ur regeringspartiet.

En dag efter att enorma folkmassor gav sig ut på Harare gator för att under fredliga protester kräva Mugabes avgång stod medlemmar av ZANU-PF-partiets centralkommitté och jublade och sjöng när Mugabes avsked offentliggjorde.

– Presidenten är borta. Länge leve den nya presidenten, utropade Chris Mutsvangwa efter att beslutet fattades, enligt Reuters.

På en presskonferens efter mötet meddelade partiet samtidigt att Emmerson Mnangagwa, vicepresidenten som sparkades nyligen, blir partiets kandidat till att överta presidentposten.

Vid mötet beslutades även att utesluta presidenthustrun Grace Mugabe, som lett Zanu-PF:s kvinnoförbund, från partiledningen. Grace Mugabe – som är 41 år yngre än sin man och har uppenbara politiska ambitioner och antas ligga bakom avskedet av Mnangagwa.

– Grace är med på listan över personer som kommer att uteslutas ur partiet, säger partiets talesperson Simon Khaya Moyo till AFP.

Grace Mugabe har tidigare hårt kritiserat vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, vilket ledde till att Robert Mugabe nyligen sparkade Mnangagwa. Men den sistnämnde har väldigt bra förbindelser med armén, och antas ha spelat en ledande roll bakom kulisserna när militären i veckan gick in och – i alla fall i praktiken – tog över makten i landet.

På tisdag ska ledarna för länderna i södra Afrika hålla ett toppmöte om Zimbabwe-krisen i Angolas huvudstad Luanda, meddelar Sydafrika enligt Reuters.

Mnangagwa sägs vara tillbaka i Zimbabwe, efter att tidigare ha flytt till Sydafrika. Var Grace Mugabe befinner sig är okänt. I veckan har olika källor sagt att hon antingen flytt landet eller befinner sig i husarrest i Harare.

Fakta: Zimbabwe

  • Enligt grundlagen ska Zimbabwe vara en demokratisk republik med flerpartisystem, och förutom det styrande partiet Zanu-PF finns oppositionspartiet Rörelsen för Demokratisk förändring (MDC) som är sprunget ur landets fackföreningsrörelse och civilsamhället. MDC är numera splittrat.
  • I praktiken har Zimbabwe dock till stor del fungerat som en enpartistat under Robert Mugabe och hans Zanu-PF, som har styrt sedan självständigheten 1980.
  • När Mugabe tillträdde var han en hyllad frihetshjälte men under årens gång har han förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Under 2000-talet har Zimbabwe drabbats av ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.
  • Robert Mugabe är 93 år. Han är gift med Grace Mugabe, som är 41 år yngre.
  • Källa: Landguiden ()