I ett kylslaget Stockholm fylldes Södra Teatern på söndagskvällen. Men det var ingen vanlig föreställning som hölls. I stället läste hundratals kvinnliga skådespelare upp vittnesmål om hur kvinnor utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier inom film- och teatervärlden. Bland andra deltog Lena Endre, Marika Lagercrantz och Eva Röse.
Zoom

Marika Lagercrantz och Eva Röse. Foto: Jonas Ekströmer/TT


Publiken vandrade in på teatern på en svart matta i stället för den traditionella röda. Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria närvarade vid representationen.

– Det är en oerhört viktig kampanj, sade Victoria till Sveriges Radio på väg in till uppläsningen.

Andra på plats var bland andra kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), Isabella Lövin, klimatminister och språkrör för Miljöpartiet, Dramatenchefen Eirik Stubø, regissören Lasse Hallström och dramatikern och regissören Suzanne Osten.

– Det är omskakande, säger Alice Bah Kuhnke till TT om alla vittnesmål.

– Jag är förvånad över mängden av övergrepp. Jag känner också att jag blir upprörd över att vi har misslyckats så med alla policys och jämställdhetsplaner, som bara varit vackra ord på papper.

TT:s reporter på plats berättar att stämningen i salongen var allvarlig och att skådespelarna som stod på scenen var sammanbitna.

Tidigare i november samlades 456 kvinnliga skådespelare bakom ett upprop där de berättade om grova övergrepp och trakasserier inom film- och teatervärlden. Nu har mer än 700 ställt sig bakom uppropet #tystnadtagning.

Under söndagen lästes vittnesmålen upp från scen inför Sveriges makthavare. Det skedde på en rad scener runt om i Sverige, bland annat på Helsingsborgs Stadsteater, Sundsvalls Teater och Västerbottensteatern i Skellefteå.

Även på måndag kväll hålls uppläsningar, bland annat på Stadsteatern i Borås.

Fakta: Metoo

  • I början av oktober briserar Weinsteinskandalen i USA och hashtaggen #metoo tar fart på Twitter. Några dygn senare pekas en rad kända män ut även här. I Sverige växer metoo-kampanjen snabbt på ett sätt som få hade kunnat förutspå.
  • Kvinnor inom en rad branscher i Sverige vittnar om övergrepp och trakasserier. Till exempel inom rättsväsendet, politiken, musikbranschen, film- och teatervärlden. ()