|

Öviselever vittnar om sexuella trakasserier

NyhetsbildZoom
Vasa övningsskolas gymnasium. Foto: Arkiv/Arash Matin
224 personer har skrivit under uppropet #Övistoo. De kräver förändring och slut på tystnaden kring sexuella trakassserier i Vasa övningsskola.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I Vasa övningsskola begås sexuella trakasserier och övergrepp utan tillräckliga konsekvenser för förövarna eller tillräckligt stöd för offren. Det vittnar nu elever vid skolan om.

Vasabladet har fått ta del av över 30 olika anonyma vittnesmål från både nuvarande och tidigare studerande. Gemensamt för många av berättelserna är att elever har varit i kontakt med skolans ledning, och att ingenting har skett.

Totalt 224 personer har skrivit under uppropet #Övistoo som kräver förändring och ett slut på tystnaden kring de sexuella trakasserier och övergrepp som sker i skolan. Undertecknarna kräver också att bli tagna på allvar när de berättar för lärare, personal och ledning om sexuella trakasserier och övergrepp.

– Nu är vi inte tysta om vad vi och våra medstuderande varit med om. Det handlar inte om engångsföreteelser Det handlar inte om felaktiga rykten. Vittnesmålen bevisar att en sexistisk kultur innanför skolans väggar tillåter att sexuella trakasserier och övergrepp sker gång på gång, sägs det i uppropet.

– Skolan ska vara en trygg plats för alla och det bör råda nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp. Ingen ska behöva vara rädd för sina lärare eller medstuderande. Vi i Övis kräver en skola trygg för alla!

Enligt en av kontaktpersonerna, Alma Lüttge, startade diskussionen i skolans korridorer.

– En av oss sa att nu får det vara nog.

Diskussionen gick vidare och organiserades i sociala medier. Själva namninsamlingen gjordes så sent som på måndag kväll.

– Det fanns ett dokument med berättelser. De som kände igen sig eller stödde uppropet skrev under, säger Lüttge.

Under arbetet med uppropet har det också kommit fall där elever tagit tillbaka sina berättelser och inte vågat vara med.

– Det säger väldigt mycket om hur de upplever att de får stöd, säger Lüttge.

Kommentarer
|

Hockey-VM lockar folk till Vasas barer – "Intresset för hockey har kommit tillbaka"

Nyhetsbild
Det är upplagt för en spännande kväll när Finland möter Sverige i hockey-VM. Jani Mattlar på Office hoppas Finland går vidare – för affärernas skull. Foto: Fredrik Westblom
Vasas krögare är överens: Om Finland faller ur ishockey-VM är sötebrödsdagarna till ända. Folk följer nämligen gärna med VM så länge som det egna laget är med. I kväll väntar man rusning till barerna när Finland möter Sverige i kvartsfinalen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan