Jessica Nybacka har bloggat om mat sedan 2015. På bloggen "Made from scratch" bloggar hon om att tillreda mat från grunden med fokus på livsmedel­ i säsong. Nu bidrar Jessica med både glögg och godis till julfirandet.

Zoom

Värmande lingonglögg med en smak av kanel - en ny julfavorit! Foto: Jessica Nybacka


LINGONGLÖGG
4 muggar

1 flaska rödvin, 0,75 liter
2 dl lingonjuice
1 dl lingon
1 dl farinsocker
en halv apelsin, skalet
3 kanelstänger
2 stjärnanis
20 kryddnejlikor
0,5 tsk hela kardemummafrön

Tvätta apelsinen och skala remsor av skalet från halva frukten med en skalkniv.

Häll rödvin och lingonjuice i en kastrull och tillsätt lingon, apelsinskal, socker och alla kryddorna. Koka upp glöggen och låt koka ett par minuter.

Ta bort kastrullen från värmen och låt stå och dra smak av kryddorna i minst en timme.

Sila bort kryddorna och värm upp glöggen, servera tillsammans med mandel och russin.

Zoom

Gamaldags kola med en smak av lönnsirap och whiskey - ge klassikern en ny twist! Foto: Jessica Nybacka


LÖNNSIRAPSKOLA MED WHISKEY

2,5 dl vispgrädde
75 g smör
2 msk whiskey
0,5 tsk salt
1 krm vaniljpulver
1,5 dl lönnsirap
3 dl socker
flingsalt

Klä en fyrkantig form, cirka 20 gånger 20 centimeter, med bakplåtspapper.

Blanda ihop grädde, smör, whiskey, salt och vaniljspulver i en kastrull.

Koka upp blandningen så att smöret smälter och lägg sedan kastrullen åt sidan.

Blanda lönnsirap och socker i en stor kastrull.

Koka upp blandningen till 138 grader, använd en sockertermometer för att hålla koll på temperaturen.

Rör inte om i kastrullen mer efter att sockret börjar smälta.

Häll i gräddblandningen i sockret i omgångar under omrörning. Häll försiktigt eftersom det bubblar och skvätter. Fortsätt att koka tills kolan är 121 grader.

Häll kolasmeten i formen, vicka på formen för att få smeten jämnt fördelad.

Låt svalna en stund och strö sedan på lite flingsalt över ytan.

Ställ formen i kylen och låt stelna i 2-3 timmar.

Skär upp i avlånga bitar och vira eventuellt in i bakplåtspapper eller cellofan.

***

Emelie Bergendahl bloggar på Foodly under bloggen Skärgårdens skafferi, där hon bland annat skriver om livet som mathantverkare. I Emelies familj är sillen ett måste på julbordet, varmed Emelies bidrag består av två sorters sill.

Zoom

Lyxig äggsill hör hemma på Emelies julbord. Variera krämigheten genom att använda olika proportioner smetana, crème fraiche och gräddfil! Foto: Emelie Bergendahl


KRÄMIG ÄGGSILL

Det här är ett recept som jag fått av min mamma och denna sill är ett måste till jul och påsk hemma hos oss! Man kan variera krämigheten genom att använda olika proportioner smetana, crème fraiche och gräddfil, men jag tycker att denna variant är lagom krämig så att man orkar äta mycket! Ju fetare mjölkprodukt desto krämigare. Använd sill som har miljömärkningen MSC! Sillen har en hållbarhet på cirka en vecka.

200 gram utvattnad saltsill eller så kallad 5-minuterssill
150 gram crème fraiche
100 gram gräddfil
3 hårdkokta ägg
1 liten rödlök
dill
citronpeppar och salt

Skär sillen i lagom stora bitar.

Finhacka rödlöken och hacka äggen.

Häll crème fraiche och gräddfil i en bunke. Tillsätt sillen, rödlöken och äggen och blanda om försiktigt.

Krydda med dill, citronpeppar och salt efter smak. Låt gärna sillen dra några timmar innan servering.

Zoom

En fräsch sill med trevlig färg som piggar upp på julbordet. Havtornssaften är väldigt syrlig så den behöver en nypa socker eller annan sötma. Foto: Emelie Bergendahl


HAVTORNSILL

Om man tycker om stjärnanis kan det ge denna sill en trevlig ton. Använd sill som har miljömärkningen MSC! Sillens hållbarhet är cirka en vecka i kylskåp.

200 gram utvattnad saltsill eller så kallad 5-minuterssill
2 dl råpressad havtornssaft
en nypa socker
(1 stjärnanis)

Skär sillen i lagom stora bitar och placera dem i en lämplig burk.

Bland havtornssaften med en nypa socker och vispa lite så att sockret läser sig. Tillsätt en stjärnanis.

Häll vätskan över sillen. Låt sillen stå och dra i kylskåpet 2–3 dagar innan servering.

***

Sandra Sundelin, Anna Teir och Sofia Lindegård älskar att planera, laga och äta middagar tillsammans. Här bjuder vännerna och bloggarna bakom bloggen Hallon & Praliner på fruktiga favoriter till julbordet.


Zoom

Havtornsinkokt äpple passar perfekt på en pepparkaka! Foto: Anna Teir


HAVTORNSINKOKTA ÄPPEL

4–5 äpplen
0,5 dl havtornssaft
2 kanelstänger
2 msk hela tranbär (eller lingon)
1 dl socker

Skala och skär äpplen i skivor.

Lägg äppelskivorna i en kastrull tillsammans med havtornssaft, tranbär och kanelstänger.

Koka upp och låt koka på medelvärme i 5 minuter.

Vänd äpplena försiktigt några gånger under kokningen, akta så att det inte blir mos av äppelklyftorna. Vänd försiktigt ner sockret och koka ytterligare 5 minuter.

Lägg äppelklyftorna i en glasburk och häll över den vätska som lämnat kvar i kastrullen.

Servera gärna äppelklyftorna på små pepparkakor med ostkräm.

PEPPARKAKSSNITTAR MED OSTKRÄM
15–20 stycken

15–20 pepparkakor
100 g philadelphiaost
100 g riven hårdost
havtornsinkokta äppelskivor

Mixa samman philadelphiaost och hårdost till en slät kräm.

Bred ut en klick ostkräm på en pepparkaka och toppa med två äppelskivor.


FIKONMARMELAD MED SMAK AV JUL


400 g torkade fikon
1 dl socker
2 dl vatten
3 msk citronsaft
2 msk konjak
2 tsk kanel
1 krm cayennepeppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull.

Låt puttra på låg värme i 15 minuter.

Ta kastrullen av plattan och mixa marmeladen tills den blir slät.

Låt marmeladen sjuda ytterligare i 10 minuter.

Låt marmeladen svalna en aning innan du lägger upp den i rena och sterila burkar.

***

Sofia Rönnbacka studerar till lärare i huslig ekonomi och bloggar på Foodly under bloggen I köket med Sofia, där hon bjuder sina läsare på allt mellan himmel och jord. Sofia älskar att baka och bidrar här med två juliga bakverk.

Zoom

En kladdkaka med juliga smaker förgyller julhelgen. Foto: Sofia Rönnbacka


KLADDKAKA MED VALNÖTTER OCH BRYNT SMÖR

2 dl socker
2 ägg
100 g brynt smör
2 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
en nypa salt
75 g hackade valnötter
smör och skorpsmulor till formen

Bryn smöret genom att sätta smöret i en kastrull och låta smälta.

Värm smöret till 125 grader och rör under tiden. Var försiktig så smöret inte bränns! När smöret är gyllenbrunt och doftar nötigt är det klart. Låt svalna något.

Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en springform, 20–22 centimeter i diameter.

Rör snabbt ihop ägg och socker i en beredningsskål.

Sikta i vetemjöl, tillsätt vaniljsocker och salt och rör om.

Hacka valnötterna grovt och rör ner dem i smeten.

Tillsätt det brynta smöret och blanda smeten ytterligare.

Grädda kladdkakan cirka 20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Pudra florsocker över kakan och servera med grädde.

Zoom

Söta små macarons med en smak av polkagris är en garanterad succé på julbordet! Foto: Sofia Rönnbacka


POLKAMAKRONER

300 g mandelmjöl
300 g florsocker
110 g äggvita
300 g socker
75 g vatten
110 g äggvita
eventuellt karamellfärg

Sikta ihop mandelmjölet och florsockret i en bunke, upprepa processen tre gånger för att få bort alla klumpar. Alternativt använder du en matberedare och mixar mjölet med florsockret några minuter.

Tillsätt 110 gram äggvita i mandelmjöl- och florsockerblandningen. Blanda väl och ställ den åt sidan så länge du förbereder marängen.

Börja med att koka sockerlagen. Sätt 75 gram vatten och 300 gram socker i en kastrull. Rör om och pensla kanterna med vatten för att förhindra att sockerkristaller bildas.

Sätt en termometer i sockerlagen, när termometern visar 115 grader börjar du vispa de resterande 110 gram äggvita i en hushållsassistent eller i en stor beredningsskål med elvisp.

När sockerlagen är 118 grader häller du den försiktigt ner i äggvitorna och vispar tills marängen blir cirka 50 grader.

Vänd försiktigt ner marängen i mandelmjölsblandningen. Börja med en tredje del och tillsätt lite åt gången tills smeten är smidig. Smeten ska vara rinnig men ändå hålla formen, ett så kallat rosettstadie där smeten lämnar kvar på ytan en stund då du ringlar den.

Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut rundlar, cirka 3 centimeter i diameter. Tryck ut smeten ur påsen tills macaronen är cirka 2,5 centimeter, snurra inte runt påsen.

Slå plåten mot bordet några gånger för att få bort eventuella luftbubblor och låt macaronerna vila i 30 minuter så ytan blir skarp.

Sätt ugnen på 150 grader varmluft.

Grädda macaronerna i 12 minuter, lufta ugnen snabbt efter halva tiden. Låt svalna.

Polkafyllning:

100 g mjukt smör
200 g naturell färskost
ca 8 dl florsocker
några droppar mintextrakt
eventuellt krossade polkagrisar eller frystorkade hallon

Vispa ihop smör och färskost tills det blir fluffigt.

Tillsätt några droppar mintextrakt och florsockret en deciliter i taget.

Vispa tills fyllningen har en slät och spritsbar konsistens.

Fyll makronerna, ta en halva som botten och spritsa ut fyllningen och toppa med en annan halva. Rulla till sist makronerna i krossade polkagrisar eller i hallonen.

***

Nathalie Aurén med bloggen Flow Kitchen bloggar om glutenfria, mjölkfria och sockerfria maträtter och bakverk. Naturligtvis följer hennes recept nedan samma filosofi.

Zoom

Kladdig brownie gjord på svarta bönor - för dem som älskar choklad! Foto: Nathalie Aurén


BLACK BEAN BROWNIE MED PEPPARKAKSGRÄDDE
10–12 bitar, springform 20 cm

1 paket svarta bönor á 170 g avrunnen vikt
8 st stora färska dadlar eller 10 st små
0,5 dl kokosolja
2 msk mandelmjöl
4 msk kakao
1 tsk matsoda
0,5 tsk salt
1,5 tsk pepparkakskrydda
2 ägg
1 dl granatäppelkärnor
kakonibs

Värm ugnen till 175°.

Smält kokosolja i en liten kastrull. Låt svalna.

Skölj bönorna noggrant och ta bort kärnorna ur dadlarna.

Mixa bönor och dadlar i en matberedare. Lägg till kokosolja och mandelmjöl.

Tryck ner smeten från kanterna några gånger och mixa tills smeten är slät och kladdig.

Lägg till kakao, matsoda, salt, pepparkakskrydda och ägg och mixa lite till.

Täck botten i en springform med bakplåtspapper och smörj kanterna med kokosolja.

Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 12–15 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten.

Låt helst stå i kylskåpet över natten innan servering. Servera tillsammans med pepparkaksgrädde, kakaonibs och granatäppelkärnor. Vaniljglass eller vanlig vispgrädde passar också bra.

Pepparkaksgrädde:
1 burk kokosmjölk á 400 ml (kyld över natten)
1 msk honung
1 tsk pepparkakskrydda

Gröp ur den tjocka kokosgrädden som stigit upp till ytan och lägg i en skål tillsammans med honung och pepparkakskrydda.

Vispa till en slät grädde med en elvisp.

Zoom

En mintchokladsmoothie i flera lager - julens godaste frukost! Ja eller varför inte dessert? Foto: Nathalie Aurén


MINCHOKLADSMOOTHIE MED BLÅBÄRSMOS OCH CASHEWKRÄM
2 st stora portioner eller 4 st mindre

Blåbärsmos:
3 dl blåbär
1 tsk flytande honung
2 msk chiafrön

Tina blåbär i en kastrull.

Dra av plattan och rör ner flytande honung och chiafrön.

Mosa bären med en gaffel och rör om noggrant.

Låt svalna.

Cashewkräm:
3 dl cashewnötter (blötlagda i minst 3h)
2 dl krämig kokosmjölk
2 msk citronsaft
3 färska dadlar
0,5 tsk äkta vaniljpulver

Häll bort blötläggningsvattnet från cashewnötterna och skölj noggrant.

Stavmixa cashewnötterna och kokosmjölken till en slät kräm.

Ta bort kärnorna från dadlarna och lägg i tillsammans med citronsaft och vaniljpulver.

Mixa tills allting har blandats väl.

Mintchokladsmoothie:

1 liten banan
0,5 mogen avokado
2 dl krämig kokosmjölk (eller annan vegetabilisk mjölk)
0,5 dl kakao
2 färska dadlar
0,5 tsk pepparmintolja
en nypa salt

Mixa banan, avokado, mjölk och kakao.

Ta bort kärnorna ur dadlarna och lägg till tillsammans med pepparmintolja och salt och mixa tills du har en slät och krämig smoothie.

Fördela blåbärsmos, cashewkräm och mintchokladsmoothie i 2-4 glasburkar eller glas.

Toppa med till exempel kakaonibs och kokosfingor. Servera som efterrätt eller till kaffet.