Österbottens skogsråd har tagit ställning för en ökad avskjutning av vargstammen i västra Finland. Det här beslöt rådet på ett möte den 27 november, skriver ordförande Anders Lillandt, i ett pressmeddelande.

I utlåtandet kräver man också snabbare behandling och minskad byråkrati vid ansökan om licensjakt på varg.

Österbottens skogsråd anser att stammen av lokalt bofasta vargflockar i Österbotten har ökat snabbt. "Det här har lett till en situation där jägare inte vågar släppa sina jakthundar i samband med älgjakten", skriver rådet.

Nu i höst har lokala jaktlag tvingats ställa in jakten efter att man upptäckt varg på området. Eftersom de flesta jaktlag använder sig av ställande hund som viktigaste hjälpmedel, befarar Österbottens skogsråd att utvecklingen leder till att ingen kommer att jaga älg.

"Trots att vargen kan inverka på älgstammens storlek är det även fortsättningsvis nödvändigt att stammen decimeras via en reglerad avskjutning. En tät älgstam gör lokalt stor skada på tallplanteringar och ungskogar och kvaliteten på virket blir undermålig. Dessutom är det nödvändigt att decimera stammen ur trafiksäkerhetssynpunkt", skriver Österbottens skogsråd.

Vidare anser man att vargen inte har haft naturliga revir i kustområdet utan är ett främmande element i vår natur. Dessutom skapar den rädsla, bland annat lokalbefolkningen, friluftsentusiaster och bärplockare är rädda att röra sig i naturen.Barnfamiljer har också blivit tvungna att ordna så att barnen får fara med bil till skolan "för att garantera säker väg till skolan".

Österbottens skogsråd anser därför att myndigheterna bör ges större befogenheter att regionalt besluta om ökat antal licenser för vargjakt.