|

Österbottens skogsråd: Vargstammen äventyrar även skogsbruket

NyhetsbildZoom
Vargspår. Vid Richard Hagmans gård, på Nylandsvägen i Markby, har vargarna strukit kring knutarna den 20 november 2017. Foto: Arkiv/Jonas Brunnström
Att vargstammen i Österbotten är alldeles för stor är besvärligt på många sätt, anser Österbottens skogsråd. Rådet kräver bland annat snabbare behandling och minskad byråkrati när man ansöker om jakt på varg.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Österbottens skogsråd har tagit ställning för en ökad avskjutning av vargstammen i västra Finland. Det här beslöt rådet på ett möte den 27 november, skriver ordförande Anders Lillandt, i ett pressmeddelande.

I utlåtandet kräver man också snabbare behandling och minskad byråkrati vid ansökan om licensjakt på varg.

Österbottens skogsråd anser att stammen av lokalt bofasta vargflockar i Österbotten har ökat snabbt. "Det här har lett till en situation där jägare inte vågar släppa sina jakthundar i samband med älgjakten", skriver rådet.

Nu i höst har lokala jaktlag tvingats ställa in jakten efter att man upptäckt varg på området. Eftersom de flesta jaktlag använder sig av ställande hund som viktigaste hjälpmedel, befarar Österbottens skogsråd att utvecklingen leder till att ingen kommer att jaga älg.

"Trots att vargen kan inverka på älgstammens storlek är det även fortsättningsvis nödvändigt att stammen decimeras via en reglerad avskjutning. En tät älgstam gör lokalt stor skada på tallplanteringar och ungskogar och kvaliteten på virket blir undermålig. Dessutom är det nödvändigt att decimera stammen ur trafiksäkerhetssynpunkt", skriver Österbottens skogsråd.

Vidare anser man att vargen inte har haft naturliga revir i kustområdet utan är ett främmande element i vår natur. Dessutom skapar den rädsla, bland annat lokalbefolkningen, friluftsentusiaster och bärplockare är rädda att röra sig i naturen.Barnfamiljer har också blivit tvungna att ordna så att barnen får fara med bil till skolan "för att garantera säker väg till skolan".

Österbottens skogsråd anser därför att myndigheterna bör ges större befogenheter att regionalt besluta om ökat antal licenser för vargjakt.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan