|

Finländska barn halkar efter i läsförmåga

NyhetsbildZoom
I Finland är det främst den socioekonomiska bakgrunden och föräldrarnas aktivitet som avgör läsförmågan. Foto: Arkiv
Finland har trillat ned från andra till femte plats i en internationell undersökning som mäter läsförmågan bland barn som går i fjärde klass.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Undersökningen visar att skolbarnen i Ryssland och Singapore har den bästa läsförmågan. I Finland är det främst den socioekonomiska bakgrunden och föräldrarnas aktivitet som avgör läsförmågan. Ifall hemmet har en uppmuntrande atmosfär där man värdesätter läsning så förbinder sig barnet också att satsa på läsning av böcker.

Den internationella PIRLS-undersökningen gjordes i 50 olika länder. En motsvarande undersökning gjordes senast 2011.

– De finska skolbarnens resultat har inte förändrats märkbart under de senaste sex åren, men resultaten i andra länder har i stället förbättrats och därför har rankningen av de finska skolelevernas resultat försämrats, säger undersökningens koordinator Kaisa Leino på Jyväskylä universitet.

Enligt undersökningen är det 18 procent av de finska skolbarnen som har en utmärkt läsförmåga. Flickornas läsförmåga är i genomsnitt 22 poäng bättre än hos pojkarna.

Sammanlagt 4896 elever från 151 skolor deltog i undersökningen.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Andrea Julin åker till snön efter en annorlunda sommar

LÄNGDSKIDOR På måndag åker Andrea Julin till snön. Den resan är efterlängtad. Hon har haft en annorlunda sommar efter vårens ryggoperation.

Nyhetsbild
Inrikes

Sauli Niinistö: "Varje enskilt fall av sexuellt utnyttjande i de egna leden är ett fall för mycket"

De internationella system FN har byggt är under press och samarbetsförmågan och trovärdighet ifrågasätts. För att FN ska kunna vara trovärdig måste organisationen själv följa det den predikar anser president Sauli Niinistö.

Nyhetsbild
Ekonomi

Härmäföretag vågade investera – det gav en tillväxt på 40 procent

Företaget CNC-Koneistus i Härmä hade en tillväxt på 40 procent i fjol. I år förväntas omsättningen öka med 20 procent. Företagets målmedvetna satsning och investeringsvilja har gett resultat.

Nyhetsbild
Lokalt
1

Korsholm bekymrar sig över vargarna – "Dagisbarnen går inte längre till mulleskogen"

KORSHOLM Politiker och tjänstemän i Korsholm är bekymrade över de vargobservationer som har gjorts i kommunen. Situationen har lett till att man tvingas begränsa skol- och dagisbarnens rörlighet.

Mest läst senaste veckan