;
|

Finländska barn halkar efter i läsförmåga

NyhetsbildZoom
I Finland är det främst den socioekonomiska bakgrunden och föräldrarnas aktivitet som avgör läsförmågan. Foto: Arkiv
Finland har trillat ned från andra till femte plats i en internationell undersökning som mäter läsförmågan bland barn som går i fjärde klass.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Undersökningen visar att skolbarnen i Ryssland och Singapore har den bästa läsförmågan. I Finland är det främst den socioekonomiska bakgrunden och föräldrarnas aktivitet som avgör läsförmågan. Ifall hemmet har en uppmuntrande atmosfär där man värdesätter läsning så förbinder sig barnet också att satsa på läsning av böcker.

Den internationella PIRLS-undersökningen gjordes i 50 olika länder. En motsvarande undersökning gjordes senast 2011.

– De finska skolbarnens resultat har inte förändrats märkbart under de senaste sex åren, men resultaten i andra länder har i stället förbättrats och därför har rankningen av de finska skolelevernas resultat försämrats, säger undersökningens koordinator Kaisa Leino på Jyväskylä universitet.

Enligt undersökningen är det 18 procent av de finska skolbarnen som har en utmärkt läsförmåga. Flickornas läsförmåga är i genomsnitt 22 poäng bättre än hos pojkarna.

Sammanlagt 4896 elever från 151 skolor deltog i undersökningen.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Nu ska Muik trygga kontraktet

ISHOCKEY Finlandsserien går in i ett nytt skede i helgen. För Muik Hockey handlar det om att försöka säkra serieplatsen. Haukat står för motståndet i det första kvalskedet.

Nyhetsbild
Lokalt

Strejk hotar privata daghem – även i Vasa

VASA Personalen inom den privata socialvården har varit utan kollektivavtal sedan sista januari. Om inget händer före den 7 mars blir det strejk. Först ut är de privata daghemmen, däribland Kolibridalens daghem och Touhulas tre daghem i Vasa.

Nyhetsbild
Inrikes

Körde i 230 med fyraåring i framsätet i Sverige

Med sin fyraårige son i framsätet försökte den 35-årige mannen köra ifrån polisen på de skånska vägarna.

Nyhetsbild
Lokalt

Äntligen har hennes dröm blivit sann – ett eget apotek

Ibland då Solveig Björklund kör från Kaskö till Korsnäs vill hon nypa sig i armen: – Jag frågar mig själv om jag faktiskt har ett eget apotek?

Mest läst senaste veckan