|

Väyrynen är som gubben ur lådan

NyhetsbildZoom
Stig Nygård
Paavo Väyrynen livar upp presidentvalskampanjen, men hans tid som ledande politisk opinionsbildare och frontfigur är ohjälpligen förbi.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Veteranpolitikern Paavo Väyrynen slutar aldrig överraska.
Ännu för några veckor sedan såg kandidaturen i presidentvalet osäker ut då hans stödtrupper endast lyckats samla in ungefär hälften av de 20 000 anhängarkort som krävs.
Nu är det gjort och valmansföreningen grundad. Genom att bygga upp ett litet drama har Väyrynen åter en gång skickligt lyckats fokusera medieuppmärksamheten på sin person: spelet kan börja.

För den anemiska valkampanj vi sett hittills är Väyrynens inträde på arenan välkomen. Ingen av de nuvarande kandidaterna har så här långt klarat av att utmana Sauli Niinistö.
Med sin långa erfarenhet och gedigna kunskap är Väyrynen ingen lätt nöt att knäcka för någon. Inte ens för Niinistö.
Och Väyrynen ser sig själv som den enda relevanta motkraften mot Niinistö.
Väyrynens målsättning är att ifrågasätta Finlands nuvarande utrikes- och säkerhetspolitik och därigenom profilera sig som ett reellt alternativ till Niinistö.
Dessutom finns det också en klar skillnad i herrarnas syn på medlemskapet i EU och kopplingen till euron.
Enligt Väyrynen vill Niinistö lotsa Finland i riktning mot en militär allians.

Men av Niinistös utmanare far Väyrynen i väg med utrymmet för i första hand Sannfinländarnas Laura Huhtasaari och Centerns Matti Vanhanen.
Huhtasaari får nu konkurrens av Väyrynen i sin EU-kritiska linje. Eftersom de EU-kritikernas röster splittras, sätter Huhtasaari och Väyrynen krokben för varandra med tanke på en andra omgång i valet.

Samma gäller Väyrynen kontra Vanhanen. Väyrynen är fortsättningsvis medlem i Centerpartiet och dessutom partiets hedersordförande, trots att han våren 2016 grundade ett nytt eget parti, Medborgarpartiet.
Vanhanen anser med rätta att Väyrynen representerar ett konkurrerande parti trots att Väyrynen, likt Niinistö, ställs upp av en medborgarrörelse.
Själv förklarar sig Värynen vara centerpartist, men eftersom makten i partiet övertagits av liberala krafter, har han sett sig tvungen att grunda ett eget parti. Väyrynen har tidigare kandiderat för Centern i presidentvalen 1988, 1994 och 2012.

Där Vanhanen tagit Väyrynens inträde i presidentvalskampanjen med viss irritation men ändå upphöjt lugn, så fick Huhtasaaris insikt om att Väyrynen troligen kammar hem merparten av de EU-kritiska rösterna henne att reagera.
Då profilerade Huhtasaari sig i det populistsegment där hon saknar konkurrens från de övriga presidentkandidaterna, genom att öppet ge sitt stöd till de högerextrema och nynazistiska demonstrationstågen på självständighetsdagen.
Dessutom berättade Helsingin Sanomat på torsdagen att Huhtasaari på sin vägg i den ryska motsvarigheten till Facebook, VKontakte, kallar president Sauli Niinistö för landsförrädare. Man kan fråga sig vad som finns kvar av Huhtasaaris trovärdighet?

Huruvida Väyrynens inträde på arenan påverkar presidentvalets slutresultat är då sedan en helt annan historia.
De åsikter Väyrynen företräder och de målgrupper han riktar sig till betyder som sagt att han i första hand kommer att äta av Huhtasaaris och Vanhanens understöd. Det blir med andra ord en omgruppering bland de som inte annars heller har tänkt ge sin röst till Sauli Niinistö, vilket inte i sig påverkar stödet för Niinistö.
Men i fall Väyrynen lyckas öka intresset för valet, så sjunker däremot Niinistös procentandel för varje röst Väyrynen lyckas samla från personer som annars inte hade tänkt rösta.

Paavo Väyrynen är sig själv närmast, och trogen sin övertygelse om att endast han kan rädda landet genom att lotsa det rätt. Förutom en liten skara trogna efterföljare är han dock rätt ensam i den övertygelsen.
Klart är ändå att Väyrynens inträde på arenan ger presidentvalskampanjen och de kommande valdebatterna en annan färg och prägel än tidigare, trots att Väyrynens tid som ledande politisk opinionsbildare och frontfigur ohjälpligen är förbi.
Paavo Väyrynen är som gubben ur lådan, genast det är val och locket öppnas, så vem hoppar fram om inte Paavo. Självmant.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan