|

Varg passerade Gerby - spår på gårdsplaner

Åsa Eriksson i Gerby visar spåren (närmast i bilden) av vargen som korsade hennes och grannes gårdsplan på onsdagen. Avtrycket var stort. Varg lämnade tydliga spår i nysnön på gårdsplanen i Gerby förra veckan. Arkivbild på varg.
En fullvuxen stor varg rörde sig genom ett bostadsområde i Gerby tidigt på onsdagsmorgonen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På självständighetsdagen upptäckte Åsa Eriksson vargspåret på sin gårdsplan i Gerby i Vasa.

Det hade snöat under natten, så antagligen har vargen rört sig genom området tidigt på morgonen.

– Vi hade ingen aning om vad det var för spår. De var ju så otroligt stora. Det var därför vi reagerade, säger Åsa Eriksson.

Som närmast hade vargen rört sig kring tio meter från husen där invånarna låg och sov.

– Nog börjar man ju fundera med tanke på att vargen rört sig här där vi har gatlyktor och julbelysning i fönstren.

Zoom

Varg lämnade tydliga spår i nysnön på gårdsplanen i Gerby förra veckan. Foto: Jyrgen WiklundÅsa Eriksson säger att vargspåret följde samma linje som ett harspår.

– Vi har mycket harar här, så den har väl varit på jakt efter mat.

I grannskapet har man aldrig varit med om något liknande förut. Spåren korsade även grannen Jyrgen Wiklunds tomt.

Visst kan det löna sig att hålla upp ögonen och använda bondförnuft.
Jyrgen Wiklund
Bor i Gerby


Han vill helst inte förstora upp saken.

– Jag vill inte skapa obefogad rädsla. Men visst kan det löna sig att hålla upp ögonen nu och använda bondförnuft, säger Wiklund som påpekar att det finns djur i skogen.

Tomterna är delvis omgärdade av skog.

Zoom

Arkivbild: Jyrgen Wiklund. Foto: Sofia NygårdWiklund fotograferade spåren och lade också ut dem på sin Facebooksida.

Stefan Pellas är jaktchef vid Finlands viltcentral och ansvarig för Kust-Österbotten. Han har sett bilderna och bekräftar att det rör sig om varg.

– Spåren är så pass stora att man kan utesluta hund.

Avtrycken var tio centimeter breda och tolv centimeter långa och steglängden 55 centimeter.

– Hela situationen talar för att det rör sig om en fullvuxen varg som rört sig genom området, säger Pellas.

Är det här oväntat?

– Nej, enskilda vargar kan röra sig i de här områdena.

Pellas har inte nåtts av andra observationer, vilket talar för att individen kan har varit på "genomresa".

– Spåren går norrut så den kan ha varit på väg mot Jungsund, Iskmo och skärgården. Vargarna söker ju mat och är ständigt på jakt efter nya områden, nya revir.

Zoom

Stefan Pellas. Foto: Tom ForsmanStefan Pellas hoppas på flera spår- eller vargobservationer. Det är mycket enklare att hitta sådana nu när det fallit lite snö.

Hela situationen talar för att det rör sig om en fullvuxen varg.
Stefan Pellas
Jaktchef


Pellas anser inte att det finns anledning att oroa sig på grund av det här spåret, men påpekar att man ska ha respekt för vargar.

Vargar är starka djur som kan röra sig flera hundra kilometer. För flera år sedan sågs en varg nära Vasa centrum. Den sågs i bland annat Vörå, men blev överkörd av en bil i Ylistaro.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan