|

Bara "timmar" till brexit-lösning

NyhetsbildZoom
Senast på söndag behöver Storbritanniens premiärminister Theresa May nå en uppgörelse med EU om det ska gå att inleda förhandlingar om framtida handelsavtal och övergångsregler. Foto: TT/AP
Hoppet väcks om nya möjligheter till ett genombrott i brexitförhandlingarna efter löfte om ett kommande uttalande från EU-basen Donald Tusk. Irländska uppgifter talar om en möjlig lösning kring förhandlingarnas första fas inom några timmar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ett plötsligt utskick från EU:s permanente rådsordförande på torsdagskvällen har fått brexitföljarna att hoppa till igen.

"Ordförande Tusk kommer att lämna ett uttalande till pressen om brexit i morgon klockan 7.50", hälsas i ett sms från Tusks kansli – utan mer förklaringar än att "fler detaljer följer".

För Reuters uppger samtidigt en högt uppsatt irländsk tjänsteman att diskussionerna "går väldigt snabbt för tillfället".

– Jag tror att vi kommer att arbeta under de närmaste timmarna med Storbritanniens regering för att avsluta det här. Jag säger "timmar" för jag tror att vi är väldigt nära, säger tjänstemannen på plats i Bryssel.

Beskeden kommer i ett läge där alla väntar ihärdigt på nästa drag från London.

– Än så länge syns ingen vit rök. Men vi är redo att ta emot premiärminister (Theresa) May så fort de är redo, förklarar EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas på sin dagliga pressträff i Bryssel.

Men han varnar samtidigt för att söndag är sista dag för att hinna bli överens i tid till nästa veckas EU-toppmöte.

– Det måste ske den här veckan, i den här byggnaden. Vi arbetar en full vecka, 24 timmar om dygnet och i vår vecka är söndagen inkluderad, säger Schinas.

Brittiska BBC-reportern Laura Kuenssberg twittrar om att nya ordalydelser kring gränsfrågan mellan Irland och Nordirland förts fram till nordirländska DUP under eftermiddagen och sedan har diskuterats av EU-kommissionen och Irlands och Storbritanniens regeringar.

DUP – vars stöd är nödvändigt för Theresa Mays konservativa regering – slog bakut i måndags mot den uppgörelse som då var på gång, eftersom man befarade att den skulle skapa en klyfta mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

Ett utläckt utkast till uttalande från EU-parlamentet – förberett för uppgörelsen i måndags – avslöjar samtidigt fler detaljer i vad Storbritannien och EU var på väg att enas om. Bland annat ska London ha gått med på att samma rättigheter som gäller för EU-medborgare som bor i Storbritannien före utträdet även ska gälla för deras respektive och barn, även om dessa fortfarande inte bor i landet. Rättigheterna ska också gälla för barn som ännu inte är födda.

I gengäld ska britter i EU ges fortsatt rätt att fritt bo och röra sig i hela EU, rapporterar Reuters. Därtill är en kompromiss på gång som skulle göra det möjligt för EU-medborgare i Storbritannien att vända sig till EU-domstolen, men bara under en period på tio år.

Viktiga dagar om brexit

  • Fredag 8 december: Ett uttalande av EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk har utlovats till tidigt på morgonen.
  • Söndag 10 december: En uppgörelse behöver vara klar mellan EU och Storbritannien för att man ska kunna konstatera "tillräckliga framsteg" i de inledande förhandlingarna om ekonomisk uppgörelse, medborgarnas rättigheter och gränsfrågorna på Irland.
  • Måndag 11 december: De 27 kvarstannande EU-ländernas så kallade sherpor möts i Bryssel för att gå igenom läget.
  • Tisdag 12 december: Ländernas EU-ministrar träffas för att förbereda kommande toppmöte.
  • Torsdag 14 december: Stats- och regeringscheferna inleder sitt toppmöte i Bryssel.
  • Fredag 15 december: De 27 kvarstannande EU-ländernas ledare möts separat för att avgöra om det finns tillräckliga framsteg eller inte. Om så är fallet kan klartecken ges för att dra i gång nästa fas i förhandlingarna, om övergångsregler och framtida handelsavtal.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan