|

Vad kostar det att lysa upp Colosseum?

NyhetsbildZoom
Colosseum, Rom. Foto: Lehtikuva/AFP
I samband med självständighetsfirandet lyste sevärdheter runtom i världen i blått och vitt. När festen är över börjar man kanske undra vem som betalar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Självständighetsfirandet gick helt enligt planerna, uppger organisationen Finland 100 som sköter det femåriga projektet för att uppmärksamma jubileumsåret. I tisdags dracks det kaffe och hissades flaggor, sent i onsdags sköts det raketer. Allt medan mer och mindre kända byggnader och objekt lystes upp i blåvitt – bland annat Kristusstatyn i Rio de Janeiro, hoppbacken i Holmenkollen och stadshuset i Tel Aviv.

Zoom

Holmenkollen, Oslo. Foto: Lehtikuva/Handout


Zoom

Yavuz Sultan Selim-bron, Istanbul. Foto: Lehtikuva/Handout


Zoom

Kulturhuset Harpa, Reykjavik. Foto: Lehtikuva


Zoom

Globen, Stockholm. Foto: Lehtikuva/Jonas Ekströmer


Zoom

Belémtornet, Lissabon. Foto: Lehtikuva/Utrikesministeriet


Roligt med uppmärksamhet, men en sak förblir oklar när man läser pressmeddelandena och ser bilderna flimra förbi på nätet. Har Finland betalat för att det blåvita ljuset, eller är det en gåva jubilaren till ära?

Saken visar sig inte vara helt enkel att reda ut. Enligt Finland 100 var specialbelysningen i vissa fall gratis, på andra håll fick man betala. Totalt kostade ljusspektaklet under 50 000 euro. Vilken belysning som var dyrast verkar det inte finnas några uppgifter om på torsdagen, och svaret uppges finnas på de olika orternas ambassader.

Ett av de kändare objekten på listan är Colosseum, men på Finlands ambassad i Italien får man inga prisuppgifter. Kontakta Helsingfors, lyder uppmaningen. Ett nytt samtal till Finland 100 och en stund senare levereras kostnaden för festbelysningen.

– I början var priset för Colosseum 5 000 euro, men ambassadören fick ner det till 4 500. Kristusstatyn var helt pro bono, säger organisationens informatör Johan Lindholm.

Totalt fanns det femtio upplysta objekt i 30 länder. Enligt Lindholm varierade festbelysningens längd från 15 minuter till långt över ett dygn.

När festen är slut är det också läge att gå igenom gåvorna.

Den icke-officiella listan på gåvor på grund av jubileumsåret är lång och varierande. Gåvorna har flutit in under hela året, det är allt från en egen tulpansort (Nederländerna) till ambassadhistorik (Belgien) och det uppmärksammade konstverket Free Fall utanför Hanaholmen i Helsingfors (Sverige). Pandorna som ska bosätta sig i Etseri (Kina) finns också på listan, som främst består av statsbesök, mottagningar, seminarier och kulturevenemang.

– Vi är hemskt nöjda. Det här har varit det största temaåret någonsin i Finland, med alla projekt och tiotusentals evenemang, säger Lindholm.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan