Självständighetsfirandet gick helt enligt planerna, uppger organisationen Finland 100 som sköter det femåriga projektet för att uppmärksamma jubileumsåret. I tisdags dracks det kaffe och hissades flaggor, sent i onsdags sköts det raketer. Allt medan mer och mindre kända byggnader och objekt lystes upp i blåvitt – bland annat Kristusstatyn i Rio de Janeiro, hoppbacken i Holmenkollen och stadshuset i Tel Aviv.

Zoom

Holmenkollen, Oslo. Foto: Lehtikuva/Handout


Zoom

Yavuz Sultan Selim-bron, Istanbul. Foto: Lehtikuva/Handout


Zoom

Kulturhuset Harpa, Reykjavik. Foto: Lehtikuva


Zoom

Globen, Stockholm. Foto: Lehtikuva/Jonas Ekströmer


Zoom

Belémtornet, Lissabon. Foto: Lehtikuva/Utrikesministeriet


Roligt med uppmärksamhet, men en sak förblir oklar när man läser pressmeddelandena och ser bilderna flimra förbi på nätet. Har Finland betalat för att det blåvita ljuset, eller är det en gåva jubilaren till ära?

Saken visar sig inte vara helt enkel att reda ut. Enligt Finland 100 var specialbelysningen i vissa fall gratis, på andra håll fick man betala. Totalt kostade ljusspektaklet under 50 000 euro. Vilken belysning som var dyrast verkar det inte finnas några uppgifter om på torsdagen, och svaret uppges finnas på de olika orternas ambassader.

Ett av de kändare objekten på listan är Colosseum, men på Finlands ambassad i Italien får man inga prisuppgifter. Kontakta Helsingfors, lyder uppmaningen. Ett nytt samtal till Finland 100 och en stund senare levereras kostnaden för festbelysningen.

– I början var priset för Colosseum 5 000 euro, men ambassadören fick ner det till 4 500. Kristusstatyn var helt pro bono, säger organisationens informatör Johan Lindholm.

Totalt fanns det femtio upplysta objekt i 30 länder. Enligt Lindholm varierade festbelysningens längd från 15 minuter till långt över ett dygn.

När festen är slut är det också läge att gå igenom gåvorna.

Den icke-officiella listan på gåvor på grund av jubileumsåret är lång och varierande. Gåvorna har flutit in under hela året, det är allt från en egen tulpansort (Nederländerna) till ambassadhistorik (Belgien) och det uppmärksammade konstverket Free Fall utanför Hanaholmen i Helsingfors (Sverige). Pandorna som ska bosätta sig i Etseri (Kina) finns också på listan, som främst består av statsbesök, mottagningar, seminarier och kulturevenemang.

– Vi är hemskt nöjda. Det här har varit det största temaåret någonsin i Finland, med alla projekt och tiotusentals evenemang, säger Lindholm.