|

Splittrad opposition beskyller regeringen för ojämlikhet

NyhetsbildZoom
Finansminister Petteri Orpo (Saml) och SDP:s ordförande Antti Rinne. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen
Regeringen fick skarp kritik när riksdagen diskuterade SDP:s, De grönas och Vänsterförbundets interpellation. Samlingspartisten Mari-Leena Talvite kontrade med att beskylla SDP för ekonomisk populism.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Oppositionen oroar sig för den ökade ojämlikheten, men har olika syn på hur problemen ska lösas. Sannfinländarna, Kristdemokraterna och Svenska folkpartiet delar oron, men föredrar andra åtgärdar. Partierna presenterade sina klämmar på torsdagen, som riksdagen röstar om på fredag.

Riksdagsledamot Suna Kymäläinen höll SDP:s anförande och ser ojämlikheten som vårt lands största säkerhetshot. Enligt henne har den sociala ojämlikheten vuxit just på grund av regeringens nedskärningspolitik. Partiordförande Antti Rinne (SDP) anser att problemet helt och hållet är Samlingspartiets och Centerns fel.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) svarade på interpellationen och anser att det snarare är arbetslösheten som har ökat samhällsklyftorna. Därför vidtar regeringen nu åtgärder som ska öka sysselsättningen. Han räknade också upp en rad andra åtgärder, till exempel vårdreformen och sänkt skatt.

Zoom

Riksdagsledamot Anna Kontula (VF). Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen


Zoom

Riksdagsledamot Mari-Leena Talvitie (Saml). Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen


Vänsterpartisten Anna Kontula håller med om att en hög sysselsättningsgrad är bra, men tror inte på välfärd utan jämlikhet. Ur Samlingspartisten Mari-Leena Talvities mun kom det ord och inga visor.

– Jag är inte förvånad över att inte hela oppositionen har skrivit under interpellationen när man ser vilken undermålig ekonomisk populism som den bygger på, säger Talvitie.

Trots att oppositionen på torsdagen presenterade sin interpellation, bråkar de redan om följande interpellation. På De grönas partimöte under helgen meddelade partiordförande Touko Aalto att de tänker lämna en interpellation med temat utbildning, vilket förargade resten av oppositionen. Avsikten var att lämna interpellationen, men först senare och som en gemensam överenskommelse.

De gröna har tagit upp utbildningsfrågan flera gånger under de senaste månaderna, men SDP ansåg att de som största oppositionsparti hade förkörsrätt. Deras interpellation har dragit ut på tiden, vilket betyder att De grönas inte kommer att hinna lämna sin innan jul.

De gröna är inte tillräckligt många för att på egen hand lämna en interpellation och detsamma gäller Sannfinländarna. För att kunna lämna in en interpellation krävs 20 riksdagsledamöter. Det enda partiet som kan göra det på egen hand är SDP.

Zoom

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen


Svenska riksdagsgruppen delar SDP:s, VF:s och De grönas oro över ojämlikheten, men vad gäller bland annat beskattningen är SFP inne på en annan linje.

– SFP stöder oron över den ökade ojämlikheten i samhället. Vi stöder inte regeringens linje. Vi borde förstärka välfärden, men det som skiljer oss från de andra oppositionspartierna är synen på vilka verktyg som är de rätta för att lösa problemen, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

SFP släppte i början av hösten en egen skuggbudget, som sammanfattar partiets kritik mot regeringen. Partiet förespråkar bland annat garantipension och högre barnbidrag åt ensamförsörjare.

– Vår modell ger mer åt dem som har de lägsta pensionerna och vi lyfter studiestödet tillbaka till nivån innan regeringens nedskärningar.

– Vi behöver en vis och målmedveten utbildningspolitik som hindrar att den socioekonomiska bakgrunden avgör ungas livsval. Det här är en ödesfråga för vårt 100-åriga Finland.

Henriksson tycker att regeringen inte tar ojämlikhetsfrågan på tillräckligt stort allvar.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan