|

Pensionerade tullhunden Urho premieras på mässa

Foto: Tullen
Foto: TULLI/SPT

Foto: Tullen

Tullhunden Urho belönas för sitt livsverk.Foto: Jukka Pätynen / Kennelförbundet
Foto: Jukka Patynen/SPT

Tullhunden Urho belönas för sitt livsverk.Foto: Jukka Pätynen / Kennelförbundet

Nyligen pensionerade tullhunden Urho uppmärksammas på Helsingfors hundmässa med hederstiteln Årets tjänstehund 2017. Urho använde sin vassa nos för att sniffa fram narkotikaförsändelser på Helsingfors flygplats.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Helsingfors hundmässa pågår det här veckoslutet. På mässan premieras även Årets tjänstehundar 2017. Förutom den pensionerade tullhunden Urho förlänas hederstiteln även gränshunden Ceijo, krigshunden Helmi, fängelsehunden Rane och polishunden Routa. De övriga hundarna är fortfarande i aktiv tjänst.

Urho är 8 år och jobbade på Flygtullen vid Helsingfors flygplats fram till augusti i år, tillsammans med sin förare Timo Lindholm. Under sin långa karriär avslöjade Urho flera narkotika- och narkotikaprekursorsändningar.

För några år sedan hittade Urho 20 kilo marijuana bland resgods. Bland frakt har Urho hittat över 500 kilo av den kemiska föreningen APAAN, som kan användas för att tillverka 150–440 kilo amfetaminsulfat. Detta fynd ledde också till att man kunde spåra en annan försändelse, som hade anlänt med samma fraktuppgifter.

Urho är en människokär och social hund, som alltid haft en förmåga att förstå skillnaden mellan arbete och representation. När han arbetade brydde han sig inte om sin omvärld, men när den hade representationsuppgifter så njöt den oerhört mycket av all uppmärksamhet den fick.

Annons
– Urho arbetade lekfullt, men på allvar. Han njöt verkligen av sökandet. Urho är en fartfylld hund och farten har inte minskat mycket med åldern. Urho arbetade alltid med hundkoppel, för annars hade jag inte hängt med, berättar Lindholm.

Han är glad över utmärkelsen, men ännu gladare av att ha fått jobba med en så fin hund som Urho. Det är en belöning i sig, säger han.

Urho, vars kennelnamn är Merjatuulian Elosalama, tillbringar sina pensionsdagar hos sin förare. Där följer den med skolningen av tullhunden Tarmo. Nykomlingens ankomst var först en chock för Urho, men efter några dagar började samlevnaden fungera.

Pensioneringen gick utan större problem, trots att Urho till en början blev väldigt sårad då Timo åkte till jobbet med Tarmo. Labradoren är dock som ras extremt anpassningsbar. Nu har Urho accepterat att hans karriär är över.

– Alla hundar förtjänar att få gå i pension friska. Urhos arbete var mycket mångsidigt och belastningen var hård. Man märkte att arbetet började bli tungt för den 8-åriga hunden, säger Lindholm om pensioneringen.

Tullen har haft hundverksamhet sedan år 1969. För närvarande har Tullen kring femtio tullhundar.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan