#MeToo-vittnesmålen om sexuella trakasserier har chockerat och blivit föremål för debatt i hela världen under hösten – även i Finland. Men här har debatten bara börjat, nu är det dags för nästa steg, anser över 50 riksdagsledamöter som undertecknat ett debattinitiativ som tas upp i riksdagen i dag. Första undertecknare är SDP:s Tuula Haatainen.

Undertecknarna, anser att det nu är dags för de politiska beslutsfattarna att lyfta fram saken och börja jobba för att få bort sexuella trakasserier i samhället – problemen får inte sopas under mattan. Man lyfter också fram Sverige som exempel där den samhälleliga #MeToo-debatten redan lett till åtgärder.

– Det pratas redan om det här varje dag på arbetsplatser, kaféer och i hemmen. När hela Finland pratar om det kan inte de folkvalda och riksdagen undvika det. Därför är det dags att saken diskuteras parlamentariskt. Efter diskussionen är det sedan dags att fatta beslut och agera. Det här handlar om att varje människas rätt att leva i säkerhet – utan trakasserier. Det här angår varje politisk beslutsfattare, sägs det i initiativet.

Riksdagens plenum börjar klockan 14. Debattinitiativet om sexuella trakasserier är det sjunde ärendet på dagordningen.