Det är december i Rom och solen lyser från en klarblå himmel. Temperaturmätaren visar behagliga 14 grader. Kring Colosseum och Pantheon trängs turister med selfiepinnar med personer utklädda till romerska krigare.

Tjugofem kilometer norrut tränar Lazios ungdomslag. Det är gynnsamma träningsförhållanden året runt.

Men Abukar Mohamed sparkar inte boll på gräset. Simning och elbehandling står på programmet för den reslige centrala mittfältaren, som skadade knät i höstas.

– Rehabiliteringen har gått lite snabbare än förväntat. Om några veckor hoppas jag vara tillbaka på planen, säger Mohamed.

Många fotbollsintresserade finländare skrapade sig i huvudet då Mohamed lämnade TPS och skrev på för 4,5 år i Lazio. Den centrala mittfältaren hade 21 matcher i fotbollsettan på meritlistan och var inte precis känd för den breda allmänheten.

En kvällstidning kallade till och med Mohamed föräldralös, vilket spelaren snabbt dementerade på Twitter.



– Då Lazio visade intresse fattade jag snabbt beslutet att flytta. Om man får chansen att från lilla Finland flytta till en stor klubb i ett stort fotbollsland gäller det att ta den. Jag har alltid drömt om att spela i en storklubb, säger Mohamed.

Mohamed tippades ta en plats i Lazios ungdomslag, men flyttades direkt upp till herrarna. Serie A-debuten var nära förra säsongen – Mohamed satt på bänken sex gånger i ligan och fick bland annat från första parkett se stjärnan Ciro Immobile näta två gånger mot Bologna.

Fotbollsfinland började snabbt intressera sig för det senaste proffstillskottet.

Men sedan gick det på tok. Mohamed skadade sig i våras och gick därmed miste om chansen att debutera i den italienska högsta ligan. Meniskskadan är alltså den andra på kort tid. Det är inte precis optimalt i ett land som Italien, där kampen om spelplatserna är stenhård.

– Jag var lycklig över att få vara i A-laget. Det gjorde inte så mycket att jag inte debuterade. Jag är fortfarande ung och har mycket tid på mig.

Vad lärde du dig av att träna med profilerna i A-laget?

– De små sakerna är de mest betydelsefulla. Hur man ska sköta sig på och utanför planen, hur man tar hand om sig och äter rätt.

Hur skiljer sig Italien mest från Finland när det gäller fotboll?

– Utanför planen sköts saker väldigt proffsigt och allting är centraliserat. I Italien lever man för fotbollen och satsar stenhårt, det är den stora skillnaden.

Den senaste tiden har Mohamed hållit till i Lazios ungdomslag för att få speltid. Det är inte en dålig omgivning att leva i, fråga till exempel Alessandro Nesta, Paolo Di Canio eller Keita Baldé.

På kort sikt vill Mohamed återta sin plats på ungdomslagets mittfält. Längre fram är siktet inställt på förstalaget och en efterlängtad Serie A-debut.

– Jag stressar inte utan kör mitt eget race. Så får vi se hur långt det räcker.