Spåren av tortyr är fortfarande synliga på Ousmans kropp. Under fem månader satt den 18-åriga gambiern i ett av Libyens överfulla förvar för flyktingar och migranter där han misshandlades regelbundet, en gång med ett metallnät som hade rullats ihop till en batong.

"Jag såg människor dö i fängelset, antingen för att de blev sjuka eller slagna. Vakterna var libyer – de brukade slå alla, utan anledning. Innan vi gick in i fängelset visiterades vi av polis som tog alla pengar, telefonen, allt" berättar Ousman för Amnesty International.

Libyen har under flera år fungerat som transitplats för tiotusentals människor som drömmer om en framtid i Europa. För att minska migrationen över Medelhavet har EU utbildat den libyska kustbevakningen och via FN-organ lagt flera miljoner euro på att förbättra villkoren i de förvar där det sönderfallande landet placerar migranterna.

I nuläget sitter omkring 20 000 människor i förvar i Libyen, enligt Amnesty International som hävdar att de där riskerar att utsättas för tortyr, tvångsarbete, utpressning eller till och med dödas. Och genom sitt stöd är EU medansvarigt till kränkningar av migranternas mänskliga rättigheter, hävdar organisationen som särskilt kritiserar Italien.

"Europeiska regeringar är inte bara medvetna om övergreppen utan gör sig också medansvariga till brotten genom att medverka till att de libyska myndigheterna stoppar flyktingar och migranter från att korsa Medelhavet" skriver Madelaine Seidlitz, ansvarig för Amnestys arbete med flyktingar och migranter i Sverige, i en kommentar.

EU-tjänstemän har avvisat kritiken genom att påpeka att unionens pengar har kanaliserats till Libyen genom FN-organ och framhåller att bara 150 av Libyens 3 000 kustbevakare har utbildats inom ramen för samarbetet, skriver nyhetsbyrån AP.