Polisen behåller sin extra bevakning av judiska församlingen i Göteborg under högtiden chanukka som inleds i kväll. Samtidigt går utredningen om brandattacken mot synagogan vidare.

– Det går framåt i utredningen. Det dyker upp nya grejer. Det finns enormt mycket att göra men inom den närmsta veckan kommer det att hända mycket, säger Stina Lundqvist.

– Jag har i dag begärt två häktade för grov mordbrand. Då gäller minst två års fängelse i straffskalan, säger hon.

Den tredje personen som varit anhållen skäligen misstänkt kommer att släppas under dagen. Men misstankarna kvarstår.

Häktningsförhandlingarna hålls vid Göteborgs tidningsrätt på onsdag.

Det pågick en ungdomsfest i församlingshuset bredvid synagogan i helgen när ett tiotal maskerade personer började kasta brinnande föremål mot gårdsplanen utanför.

18-åriga Rakel, som egentligen heter något annat, berättar för Aftonbladet att de fick gå till ett säkerhetsrum i källaren och att flera av ungdomarna var rädda och oroliga.

– Det känns hemskt att folk gör så bara för att man är den man är. Vi har inte gjort dem någonting, varför vill de oss illa?

Händelsen har lett till omfattande reaktioner och fördömanden, samtidigt som staketet utanför synagogan under söndagen fylldes av pappershjärtan och blommor.

I kväll är första kvällen av den judiska ljusfesten chanukka. Polisen som har varit närvarande vid synagogan sedan helgen fortsätter sin bevakning.

– Vi har redan full bevakning som det är nu, dygnet runt, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Tre misstänkta män greps och anhölls under natten mot söndagen och förhördes första gången senare på dagen. Samtliga tre tillbakavisar via sina advokater anklagelserna.

Brandattacken kom i nära anslutning till amerikanske presidenten Donald Trumps beslut om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Beslutet har väckt protester på många håll, i fredags samlades exempelvis cirka 200 personer i Malmö i en protest där bland annat hot om våld mot judar i Malmö förekom. En polisanmälan om hets mot folkgrupp upprättades i helgen.

Säpo är inkopplat för att hjälpa polisen med utredningen av brandattentatet i Göteborg.