I sin senaste konjunktursrapport har Pop-banken analyserat hushållens skuldsättning, som ökat ända sedan långkonjunkturen i slutet av 1990-talet. Men nu ser banken en ny utveckling.

– 35-44-åringarna är den mest skuldsatta åldersgruppen, när det tidigare var 25–34-åringarna. Många överväger bostadslån först närmare 40, säger Pop-bankens direktör Timo Hulkko enligt ett pressmeddelande.

Eftersom köp av ägarbostad har varit det finländska sättet att skapa sig en förmögenhet är banken oroad. Det är bra om finländarnas kapitaltillgångar diversifieras, står det i rapporten, men nu ser det ut som om en allt större andel av de unga helt och hållet går miste om chansen att öka sitt kapital – och det under en tid av extremt låga bolåneräntor.

Men enligt Hulkko är beteendet helt förståeligt.

– Allt fler skaffar familj senare. Den långsamma tillväxten efter finanskrisen har gjort de unga vuxna försiktiga även på bostadsmarknaden. Och i huvudstadsregionen har de unga helt enkelt inte råd att köpa bostad, eftersom de konkurrerar med bostadsplacerare om samma små bostäder.