|

Nya pengar utlovas till antiterroriststyrka

NyhetsbildZoom
Frankrikes president Emmanuel Macron träffade ledarna för en lång rad länder på onsdagen. Foto: Michel Euler/AP/TT
Den planerade afrikanska antiterroriststyrkan G5 Sahel har lovats ekonomiskt stöd av Saudiarabien och Förenade arabemiraten på motsvarande nära 1,3 miljarder kronor, uppger Frankrikes president Emmanuel Macron.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi måste vinna striden mot terrorismen i Sahel, säger han.

Det har varit svårt att hitta finansiering för styrkan – med 5 000 soldater från Mali, Niger, Burkina Faso, Mauretanien och Tchad. Med de nya löftena uppnås de motsvarande nära 2,5 miljarder kronor som behövs i ett första skede, vilket är en lättnad för Macron som försökt samla in slantarna.

Presidenten träffade bland andra ledarna för de fem länderna utanför Paris på onsdagen.

FN:s säkerhetsråd har tidigare godkänt en resolution som banar väg för att FN:s fredsbevarande styrka i Mali kan ge stöd till G5 Sahel.

Frankrike har en egen antiterroriststyrka, kallad Barkhane, på 4 000 personer i regionen.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan