Reglerna instiftades 2015, under dåvarande presidenten Barack Obama, i syfte att upprätthålla ett fritt och öppet internet. I korthet innebär de att bredbandsoperatörer inte får premiera enskilda sajter eller appar över andra, till exempel för ekonomisk vinning.

Förra veckan tillkännagav chefen för den amerikanska kommunikationskommittén FCC, Ajit Pai som tillsatts av president Donald Trump, att han ville slopa regelverket – och så blir det också enligt torsdagens omröstning.

Avregleringen har fått starkt stöd från telekomindustrin.

Utan reglerna får företagen styra vilka tjänster användarna kan få tillgång till och med vilka hastigheter. Operatörerna kan då gynna exempelvis egna tjänster, eller andra som de får bra betalt för, på bekostnad av andra.

Ett förändrat regelverk ses som en seger för stora internetoperatörer som AT & T och Verizon.

Stora nätaktörer som Air Bnb, Twitter och Tumblr – och många mindre aktörer som väntas förlora på ändringen – gjorde dock ett upprop i protest.

De anser att det skulle skada USA:s ekonomi om vissa tjänster på nätet blir långsammare eller blockeras.

"Små och medelstora företag skulle hamna i underläge och nya innovativa företag skulle förhindras innan de ens hinner lyfta", skriver bolagen.

Ett hot mot allmän individuell valfrihet och yttrandefrihet, är andra invändningar som lyfts fram i debatten.

Och det är möjligt att saken inte är avslutad. New Yorks delstatsåklagare Eric Schneiderman menar att beslutet strider mot lagen och säger att han kommer att bestrida det:

"New York-bor och alla amerikaner förtjänar ett fritt och öppet internet", skriver han på Twitter.

Ajit Pai försvarar ändringen med att ett klumpigt regelverk slopas. Han hoppas att den ska medföra större investeringar i bredband.

– Det är dags för oss att återställa friheten på internet, säger han efter beslutet, enligt amerikanska medier.