|

HS fick tag på hemliga underrättelsedokument

NyhetsbildZoom
Försvarsminister Jussi Niinistö vill inte säga mycket om läckan, men beskriver den som allvarlig.Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva
Helsingin Sanomat publicerade på lördag uppgifter ur försvarets hemliga underrättelsedokument. I en intervju med FNB säger försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) att han ser allvarligt på läckan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Dokumenten från bland annat år 2005 och 2010 ger en sällsynt inblick i den militära underrättelsetjänstens verksamhet. Helsingin Sanomat redogör för uppgifterna i en lång artikel.

Det är frågan om hemlighetsstämplade dokument. Minst ett dokument är stämplat kvalificerat hemligt, andra bara hemligt.

Det framkommer bland annat att säkerhetsmyndigheter oroade sig över naturgasledningen Nord Stream. Underrättelsetjänsten bedömde att det är tekniskt möjligt att montera underrättelsesystem i gasledningen, som löper genom Östersjön mellan Ryssland och Tyskland. Analysen gjordes redan år 2006, trots att ledningen först började byggas fyra år senare.

Underrättelsetjänsten följde också kontinuerligt med den ryska militärens agerande och bedömde det ryska hotet.

För sju år sedan jobbade 150 personer för underrättelsetjänsten i Tikkakoski i Mellersta Finland, skriver HS.

I en intervju med FNB säger försvarsminister Niinistö att han ser mycket allvarligt på läckan och att situationen inte är bra.

– Jag har ingen uppfattning och läckans omfattning, men om man antar att dokument med säkerhetsnivå 1 läckt ut någonstans är det allvarligt.

Niinistö vill ändå inte kommentera om uppgifterna i dokumenten stämmer eller inte.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan